БХК приема номинации за наградите „Човек на годината“ 2020

Българският хелзинкски комитет (БХК) приема номинации за наградите „Човек на годината“ – годишните призове за принос към правата на човека и правозащитността. До 15 ноември 2020 г. всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България.

„Човек на годината“ е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Наградите се провеждат от БХК за 13-а поредна година.

Както и в предходните издания, жури, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голяма награда и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм. Сред членовете на журито тази година са адвокат Александър Кашъмов от “Програма за достъп до информация”, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация “Четири лапи”, отличените с голямата награда през 2019 г. журналистки Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова и др.

Постъпката или практиката, за която се номинират даден човек или организация, трябва да отговарят на поне един от следните критерии:

  • Да е прецедент в правозащитната сфера
  • Да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото
  • Да вдъхновява към действие
  • Да се отличава с гражданска доблест
  • Да е новаторска и оригинална

Номинации се приемат до 15 ноември 2020 г. през сайта на кампанията или по пощата (София 1504, ул. „Върбица“ № 7). Церемонията по награждаване ще се състои на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

Какво ново