Автор: Патрик Бътлър, ICJF

Когато изпълнителният директор на Bellingcat Христо Грозев вижда твърденията на Русия, че ракетните ѝ удари по Украйна са насочени единствено към военни цели, той разбира – просто да докаже, че това не е вярно, няма да бъде е достатъчно.

Грозев иска също така да разкрие кои са лицата, обстрелващи с ракети училища, болници и други граждански обекти, както и да изясни дали тези мишени са били избрани случайно или умишлено.

Грозев и Bellingcat, носители на наградата на ICFJ за иновации в международната журналистика през 2022 г., демонстрираха уникално умение да намират информация, която руският президент Владимир Путин и Кремъл предпочитат да крият. Bellingcat е група от разследващи журналисти, специализирани в използването на открити източници за своите разследвания и на мрежи от професионални и граждански журналисти, за да разкриват истината за войни, нарушения на човешки права и различни престъпления.

По-рано Грозев и екипът му разкриха кой стои зад отравянията на опозиционния лидер Алексей Навални в Русия и на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания. Те намериха доказателства за участието на високопоставени руски офицери в катастрофата на самолета от полет MH17 на Малайзийските авиолинии, свален в небето над Украйна през 2014 г. (През ноември съдът в Нидерландия осъди двама руски граждани и един украински гражданин, свързани с руските военни, по обвинения в убийство на хората, загинали в катастрофата, като съдът отчасти се позова на работата на Bellingcat).