Търсачката на Google ще приоритизира „оригиналното“ новинарско съдържание

718

От Google заявиха, че са направили промени в алгоритъма си за търсене, за да дадат предимство на оригиналните източници на новини и ще извършват допълнителни промени в тази насока.

Ричард Гинграс, вицепрезидент на Google News, заявява в блог публикация, че промените в търсачката ще помогнат за по-добро разпознаване на първоначалните източници на информация и ще стимулират автентичното журналистическо съдържание в интернет.

„Това означава, че читателите, които се интересуват от последните новини, могат да намерят източника, от който е започнало всичко, а издателите могат да се възползват от това, че оригиналните им новини ще станат достъпни за повече потребители“, изтъква Гинграс.

Пред New York Times Гинграс обясни, че тази промяна е в интерес на Google. „Всичко, което правим с Google Search и Google News, е с цел да продължим да печелим и да запазваме доверието на своите потребители“, казва той.

Освен в автоматизирания софтуер за търсене, от Google са направили промени и в указанията към своите (над 10 000) сътрудници от цял свят, които оценяват съдържание. Новите указания дават приоритет на сайтове, известни с качествена журналистика и оригинално новинарско съдържание.

снимка: Benjamin Dada (Unsplash)