През декември 2020 г. журналисти от Bellingcat (Великобритания), The Insider (Русия) и Der Spiegel (Германия) публикуваха съвместно разследване, посочващо имената и чиновете на офицери от Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ), за които се твърди, че са замесени в отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Данните, подкрепящи разследването – полетна информация, телефонни сметки и други документи – са придобити на руския черен пазар. Методологията на разследването, подробно описана от Bellingcat в статията „Лов на ловци“, предизвика обществен дебат за това етично ли е журналистите да купуват лични данни.

Глобалната мрежа за разследваща журналистика (GIJN) ще проведе уебинар с участието на двама от авторите на това разследване и експерт по журналистическа етика. Те ще обсъдят начина, по който е проведено разследването, и докъде би трябвало да стигнат журналистите, когато разполагат с доказателства, предполагащи, че престъпление може да е било подбудено или извършено от държавни органи.

  • Дороти Бърн е главна редакторка в Channel Four. По време на нейното ръководство новинарските и актуални предавания на телевизията печелят множество награди BAFTA, RTS, „Еми“ и др. Тя членува в Управителния съвет на Мрежата за етична журналистика (EJN), която подкрепя разработването на етични кодекси в журналистически организации от цял свят. Авторка е на редица научни публикации и книги за журналистическа етика и медийна регулация.
  • Роман Доброхотов е основател и главен редактор на The Insider, независима онлайн медия, фокусирана върху журналистическите разследвания и разобличаването на дезинформацията в Русия. Неговата работа включва разследване на дейността на руски тролове и хакери, руското нахлуване в Украйна, операции на руската военноразузнавателна служба ГРУ в Европа и корупцията в средите на руското правителство. Доброхотов е носител на наградата European Press Prize 2019 като съавтор на разследването „Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри“.
  • Христо Грозев е главен разследващ журналист в Bellingcat, специализиран върху заплахите за сигурността, свързани с Русия, и използването на информацията като оръжие. Той живее във Виена и е автор на редица знакови международни разследвания. С негова помощ са идентифицирани двама висши руски офицери, имащи отношение към свалянето на полет MH17 в Източна Украйна през 2014 г., офицери на ГРУ, съпричастни към организирането на преврат в Черна гора през 2016 г., както и тримата заподозрени за отравянето на Скрипал през 2018 г.

Сесията ще бъде модерирана от регионалната редакторка на GIJN Олга Симанович.

Език на уебинара: руски и английски
Дата: 25 март 2021 г. (четвъртък)
Начало: 15:00 ч. (GMT+2)

Регистрация за уебинара може да бъде направена тук.