Асоциацията на европейските журналисти – България изказва съболезнования на близките на варненския журналист Георги Александров.

Според информация в различни медии, Александров е открит мъртъв край брега на Варненското езеро в петък следобед. Първоначалната версия, за която съобщиха медии, е удавяне. Според първите публикации журналистът е бил на мястото, за да извърши собствена проверка по случая с авариралата тръба, замърсила езерото и Варненския залив. Според официалната информация, съобщена от МВР и прокуратурата в неделя, се работи по версиите нещастен случай или самоубийство. Според разследващи по тялото на журналиста не са открити следи от насилие, но са открити височинни травми и се смята, че е възможно да е паднал или скочил от Аспаруховия мост.

Александров в миналото е бил сътрудник на различни национални и регионални медии, a в момента е работил като администратор на Фейсбук страницата за местни новини “Девня – древна и модерна”.

Трагичните загуби на животи на журналисти винаги трябва да бъдат разследвани особено внимателно от властите. Очакваме и в този случай разследващите органи да проведат задълбочено и прозрачно разследване на всички обстоятелства около инцидента.

В същото време, призоваваме да се избягват всякакви спекулации, които не почиват на факти, а са плод на предположения. Освен че са неуважение към паметта на жертвата, те вместо да помагат, пречат на обективното представяне на проблемите на медийната среда и на условията, при които работят журналистите в България и особено в местните медии.