Генка Шикерова получи голямата награда за разследваща журналистика на Фондация „Радостина Константинова“

522

За девети пореден път Фондация „Радостина Константинова“ връчи годишните са награди за разследваща журналистика. Заради извънредните обстоятелства тази година церемонията не се състоя традиционно на 11 май, а на 24 май – Деня на българската писменост и култура.

Голямата награда получи Генка Шикерова за разследването „Война за трупове“. Двете други награди са за Николай Стайков (за разследването „Липсващите имена по делото КТБ“), и Теодора Трифонова от bTV (за разследването „Къщи без гости“). Първите две разследвания са направени със съдействието на Антикорупционния фонд.

В конкурса са били номинирани общо 27 разследвания, оценявани от 9-членно жури с председател Люба Ризова и членове: Светла Петрова, Стойко Тонев, Валери Тодоров (член на Управителния съвет на Фондация „Радостина Константинова“), Къдринка Къдринова, Добрина Чешмеджиева, Михаил Вешим, Иван Бакалов, проф. Милко Петров.

Журито оценява като ярки, с висока обществена значимост, и представените публикации от Богдана Лазарова (БНТ) за източените милиони от НОИ чрез кухи фирми и продължаващите да действат фирми на убити престъпни босове, на Десислава Ризова (bTV) – „Твойта кожа“ за убиването на животни с ценни кожи, „Проектът Камчия“ – за руския детски комплекс в Камчия и „Вълкът от София“ – за измамите с криптовалута, на Владимир Йончев от Offnews.bg за завод „Стомана“ и водата на Перник, на Таня Петрова от в. „Сега“ за скъпите пейки в София, серията публикации на Мила Чернева и Росен Босев от в. „Капитал“ за пропуските в тол системата.

Качеството на всички предложени публикации е било много високо и събраните точки за някои от кандидатите по десетобалната система са били много близки.

Председателят на Фондация „Радостина Константинова“ д-р Мария Вангелова специално благодари на всички участници в конкурса и на журналистическото жури.