За девети пореден път Фондация „Радостина Константинова“ връчи годишните са награди за разследваща журналистика. Заради извънредните обстоятелства тази година церемонията не се състоя традиционно на 11 май, а на 24 май – Деня на българската писменост и култура.

Голямата награда получи Генка Шикерова за разследването „Война за трупове“. Двете други награди са за Николай Стайков (за разследването „Липсващите имена по делото КТБ“), и Теодора Трифонова от bTV (за разследването „Къщи без гости“). Първите две разследвания са направени със съдействието на Антикорупционния фонд.

В конкурса са били номинирани общо 27 разследвания, оценявани от 9-членно жури с председател Люба Ризова и членове: Светла Петрова, Стойко Тонев, Валери Тодоров (член на Управителния съвет на Фондация „Радостина Константинова“), Къдринка Къдринова, Добрина Чешмеджиева, Михаил Вешим, Иван Бакалов, проф. Милко Петров.

Журито оценява като ярки, с висока обществена значимост, и представените публикации от Богдана Лазарова (БНТ) за източените милиони от НОИ чрез кухи фирми и продължаващите да действат фирми на убити престъпни босове, на Десислава Ризова (bTV) – „Твойта кожа“ за убиването на животни с ценни кожи, „Проектът Камчия“ – за руския детски комплекс в Камчия и „Вълкът от София“ – за измамите с криптовалута, на Владимир Йончев от Offnews.bg за завод „Стомана“ и водата на Перник, на Таня Петрова от в. „Сега“ за скъпите пейки в София, серията публикации на Мила Чернева и Росен Босев от в. „Капитал“ за пропуските в тол системата.

Качеството на всички предложени публикации е било много високо и събраните точки за някои от кандидатите по десетобалната система са били много близки.

Председателят на Фондация „Радостина Константинова“ д-р Мария Вангелова специално благодари на всички участници в конкурса и на журналистическото жури.