Генка Шикерова от „Свободна Европа“ и Ивайло Станчев от „Капитал“ получиха годишните награди за разследваща журналистика на Фондация „Радостина Константинова“.

Шикерова получи отличие за материала си «„Бизнесът иска тишина“. Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски», публикуван в началото на март тази година. Той разказва за овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена и почетен консул на Русия в България Георги Гергов.

Това е третата награда, която Генка Шикерова получава от фондацията. През 2020 г. тя беше отличена с голямата награда за разследваща журналистика за неизлъченото от Нова телевизия разследване „Война за трупове“. През 2016 г. Шикерова получи приз и за репортажите си за завишени цени, на които Агенцията за бежанците е купувала храната за потърсилите убежище, и разкрития за харченето на държавни пари в Спешна помощ.

Ивайло Станчев от „Капитал“ получи отличието за разследваща журналистика заради поредицата от публикации „АЕЦ „Козлодуй“ е „обезщетил“ фирми на Христо Ковачки с 25 млн. лева“, „Съмнителна поръчка за 84 млн. лв. на АЕЦ „Козлодуй“ сочи към Людмил Стойков“ и „Атомни поръчки или как се прави търг за храна за 30 млн. лв. в АЕЦ „Козлодуй“.

Общо 23 разследвания на 22 теми са участвали в конкурса тази година. Разследващите материали са оценявани от жури с членове Люба Ризова, Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова.

Фондация „Радостина Константинова“ връчи и стипендия на студента по журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Петър Желев. Кандидатурите на младите участници са били оценявани от проф. Луливера Кръстева, проф. Ефрем Ефремов и Зина Соколова.

Фондацията е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на журналистката Радостина Константинова, която е една от основателките на Пресгрупа „168 часа“ и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Основната цел на фондацията е да насърчава обективната разследваща журналистика в България.

Източник: Свободна Европа