Кампания „Фотографите имат имена” в германския печат

577

Когато става дума за отбелязване на авторството на фотожурналисти под техните снимки, големите германски вестници допускат множество пропуски. Това показват резултатите от проучване за 2019 г. на Германската асоциация на журналистите (Deutscher Journalisten Verband – DJV). То е част от кампания, наречена „Фотографите имат имена“, чиято основна цел е да повиши осведомеността за фотожурналистите, които често са лишени от право върху произведенията си.

DJV изследва 87 национално избрани вестника в случайна извадка и установява, че по-малките редакции много по-често цитират имена на фотографи в сравнение с по-големите издания. Трите баварски вестника Fränkische Landeszeitung, Main Post и Nürnberger Nachrichten са начело в класацията с посочено авторство на между 78% и 81% от публикуваните снимки. При големите германски вестници като Handelsblatt, Die Tageszeitung (taz) и таблоида Bild този дял е под 50%, а Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) е на дъното (14%).

След стартирането на кампанията „Фотографите имат имена“ през 2012 г. ситуацията бавно е започнала да се подобрява. „Имаме впечатлението, че инициативата дава ефект, макар и много, много бавно. Някои вестници, които са били на дъното, сега са поне в средата на терена“, обяснява Михаел Хиршлер от отдела за фотожурналистика на DJV.

„Фотожурналистите имат законно право да бъдат цитирани”, напомня федералният директор на DJV Франк Юберал. Според него във вестниците има най-голямо уважение към работата на фотографите в сравнение с останалите видове медии. Правото на фотографите имената им да се появяват под техните снимки се урежда от от Закона за авторското право в Германия, но според DJV той не се прилага достатъчно.

Подробните резултати и методите на проучването можете да намерите тук.

Колаж: Christina Czybik, DJV. Фотографи държат табелки с имената на фотографите, които са направили снимките