След предупрежденията за евентуална кампания за дезинформация покрай изборите за Европейски парламент всъщност видяхме по-сложна картина на информационен безпорядък. First Draft анализира тези тенденции с помощта на учени и журналисти от различни европейски страни. В седмиците преди вота организацията, заедно със свои партньори, е разследвала спорни информации от потребителите на социални мрежи като част от проекта за проверка на фалшиви новини CrossCheck.

В търсене на плашило

Въпреки че е рано да се отхвърли възможността за чуждестранна намеса, експертите, които проверяват достоверността на фактите, както и представителите на властите, заявиха, че не са намерили доказателства за значима кампания по подриване на изборите.

„Количеството откровени лъжи, имащи за цел да повлияят върху гласоподавателите, е далеч по-ниско от очакваното“, смята френският журналист Жул Дарманин, който ръководи проекта FactCheckEU.

Според него дезинформацията около тези избори не може да се сравнява с тази, която е съпътствала например изборите в САЩ или Брекзит.

Заплахата от миграция и ислям

Съмнителните новини, съпътстващи изборите, са били свързани основно с теми като миграцията и исляма.

„Можете да създадете много изкривена картина на света просто чрез селективно, преднамерено съобщаване на факти“, отбелязва Карл Милър от Център за анализ на социалните медии.

Според Интернет института Оксфорд, когато съмнителни новинарски сайтове отразяват истински новини, те са изключително селективни в репортажите си и създават много едностранен разказ за проблеми, свързани с миграцията и престъпленията. Този тип „junk news“ сайтове се фокусирът върху исляма и миграцията, свързвайки ги по подразбиране с престъпността и тероризма.

След пожара в катедралата Нотр Дам редица публикации намекват, че той е дело на мюсюлмански терористи, а пък кадри от бунт в Алжир са приписани на мигранти, създаващи размирици във Франция и Дания. Бой между местни жители в Румъния е описан в социалните мрежи като „полски хулигани защитават жени от турски мюсюлмани“.

Целия анализ може да прочетете тук.

Снимка: First Draft