Как откриваме и подбираме твърдения, които да проверим? Какви източници за проверка използваме? Как превръщаме проверката на факти в журналистическа история? Как разширяваме и ангажираме аудиторията си чрез платформите на социалните медии?

Отговорите на тези и още въпроси ще откриете в обновения и допълнен „Пътеводител за проверка на факти“, създаден от платформата на АЕЖ-България за проверка на фактите Factcheck.bg в консултация с Института за медийни изследвания „Пойнтър“. Автори на пътеводителя са Георги Марчев и Никола Тулечки, а е редактор е Ралица Ковачева. И тримата са от екипа на Factcheck.bg.

Пътеводителят е предназначен за журналисти, изследователи и студенти, които откриват, опровергават и изучават дезинформацията, както и други форми на вредно съдържание. Изданието представя стъпка по стъпка методологията за проверка на факти, утвърдена от Международната мрежа за проверка на фактите и прилагана от всички нейни членове. Стъпка по стъпка е представен целият процес от изобра на твърдение, през проверката на факти, създаването и публикуването на журналистически материал.

Акцент е поставен върху технологичните инструменти в помощ на проверката на фактите. На достъпен език са представени функционалностите на на едни от най-полезните инструменти, с които може да проверите собствеността на уеб сайтове и тяхната свързаност, да анализирате фото и видео съдържание, да намирате географски данни, да проверявате и анализирате съдържание в социалните мрежи.
Пътеводителят представя най-актуалните наративи, разпространявани от Русия, за войната срещу Украйна.

Електронното издание „Пътеводител за проверка на факти“ може да изтеглите оттук.
Пътеводителят е създаден в рамките на проекта “Засилване общността по проверка на фактите в България”, изпълняван от Factcheck.bg, инициатива на АЕЖ-България, с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ и в партньорство с Пойнтер институт.