Асоциацията на европейските журналисти-България ви кани да участвате в сформирането на общност на фактчекърите (проверителите на факти) в България. В серия от обучения ще работим с журналисти и граждански активисти, които да положат основите на общност от експерти, готови бързо и координирано да разобличават дезинформацията в медийната среда в България (традиционни и социални медии).

Заповядайте на 16 октомври 2020 г. на обучението на живо в Пловдив, посветено на следните теми:

  • Основи на проверката на факти
  • Как да използваме търговския и имотния регистър
  • На кого е този сайт: по следите на информацията
  • Каква е тази снимка (и видео)? Как да проверяваме автентичността и произхода на изображения и видеоклипове?
  • Геолокацията: откъде е тази снимка?

Участниците ще ползват специално създаден за целта наръчник от експертен екип на АЕЖ-България: „Пътеводител за проверка на факти в дигитална среда“, който е адаптиран за работа с български бази данни.

Обучител: Росен Босев, разследващ журналист, в. „Капитал“

Росен Босев е журналист във в. „Капитал“ от 2005 г. Пише за проблемите на съдебната система и правоохранителните органи. Интересува се от теми, свързани с корупцията, съдебната реформа и защитата на човешките права. Два пъти е получавал наградата „Златен ключ“ на „Програма достъп до информация“ за използването на Закона за достъп до обществена информация в своята работа. Специализирал е разследваща журналистика в Белгия, Франция и САЩ.

Дата: 16 октомври 2020 г.
Начален час за регистрация и обяд: 12:00 ч.
Продължителност на обучението: 3 часа
Място: Експо Хотел, бул. „Руски“ 38, гр. Пловдив

Участието е безплатно, но бройката е ограничена до 15 души. Кандидатстването става с кратка професионална биография и мотивация за какво ще ви послужи обучението (в рамките на максимум 1000 знака). За контакт: [email protected].

Обучението е по проект „Проверка на фактите: създаване на общността“, който се изпълнява от Асоциацията на европейските журналисти-България с подкрепата на Програмата за малки грантове на Посолството на САЩ.