Асоциацията на европейските журналисти – България е номинирана за наградата Emerging Europe Awards 2021 в категорията „Медийна свобода и отговорно отразяване“. 

Близо 50 организации и личности от Централна, Източна и Югоизточна Европа, както и от Кавказкия регион, са кандидатите за отличия в четвъртото издание на програмата Emerging Europe Awards. Тя се организира от общностната платформа за новини и разследвания Emerging Europe, която се фокусира върху 23-те държави от този географски район. Базирана е в Лондон и разполага с кореспонденти в ключови точки от континента, благодарение на което се стреми да инициира конструктивен дебат по проблемите на гражданското общество в тази част от света. 

„Всяка година сме удивени от креативността, иновативността и усилията, които са вложени във всички номинирани проекти, организации и личности. За нас е чест да представим всички тях пред света“, казва Андрю Уорбъл, един от основателите на Emerging Europe.

Като мотив за номинацията на АЕЖ – България той посочва непреклонната борба на организацията с фалшивите новини и насърчаването на медийната грамотност в България, където стандартите за медийна свобода са сред най-занижените в Европа. В същата категория са номинирани още белоруската медия NEXTA заради смелото отразяване на протестите в страната, както и унгарският онлайн вестник Telex.hu заради независимата от властта журналистика, която предлага на своите читатели.

За първи път тази година победителите ще бъдат избрани чрез онлайн гласуване, в което можете да се включите до 31 август на този линк. Наградените организации и личности ще бъдат обявени по време на форума Future of Emerging Europe Summit в Брюксел на 15 септември. Събитието ще е с фокус върху теми като осигуряване на справедливо и качествено здравеопазване, по-зелен и по-устойчив стандарт на живот, вдъхновяващо и трансформиращо лидерство, устойчив демократичен процес и др.

Сред лауреатите на Emerging Europe Awards за 2021 г., които вече са обявени, е Светлана Тихановская, лидер на демократичната опозиция в Беларус. Наградите се организират от 2018 г. насам, като през годините са отличени Кристалина Георгиева, председателка на Международния валутен фонд, бившият министър-председател на Швеция Карл Билд, европейският прокурор Лаура Кьовеши и музикантът Горан Брегович.