ЕК не е искала демонтиране на микрофоните за журналисти в Министерския съвет на България

981
АЕЖ-България

„Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти”. Това заяви главният говорител на Комисията Мина Андреева в отговор на въпрос на АЕЖ-България относно протеклата с демонтирани микрофони съвместна пресконференция на българския премиер Бойко Борисов и фон дер Лайен в МС по време на официалната й визита в София на 30 август.

Отстраняването на микрофоните по време на брифинга предизвика недоволството на журналистическата гилдия, както и легитимни притеснения, че правото на журналистите да изпълняват професионалното си задължение да задават въпроси, е било умишлено ограничено.

В отговора до АЕЖ, Андреева пояснява, че срещата с журналисти у нас е преминала в същия формат, както и предишните визити на все още невстъпилия в длъжност председател на ЕК във Франция, Италия и Испания, а именно, кратки изявления без въпроси и отговори. От ЕК обясняват това с ограниченото време по време на визитите и факта, че все още няма официално взети решения относно състава на новата Комисия. 

„Когато избраният председател финализира екипа си, тя ще го представи при пълна прозрачност в залата за медии на Комисията и ще отдели времето на всички въпроси, които журналистите имат”, посочва говорителят на ЕК, добавяйки още, че фон дер Лайен „твърдо застава зад свободата на медиите и правото на журналистите да упражняват правото си на свободно изразяване”. 

От пресслужбата на Министерския съвет заявиха в петък, че форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се е съобразила „изцяло с предложението на своите гости – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите”. 

„При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система”, се посочва още в прессъобщението.

Говорителят на Урсула фон дер Лайен Йенс Флосдорф заяви пред Дневник, че в другите държави, които тя е посетила досега, не е приложена подобна мярка. 

Комисията поиска единствено “същия формат, както в другите столици, може би имаше недоразумение в този момент”, посочи той пред изданието. 

“От моя професионална гледна точка в подобна ситуация винаги е добре медиите да опитват да задават въпроси и е решение на политиците дали искат да отговарят или не”, допълни той.

Веднага след като стана ясно, че задаването на въпроси на брифинга на Борисов и фон дер Лайен е било ограничено, включително чрез премахване на оборудване, АЕЖ-България се обърна към Комисията с въпроси относно приложените спорни мерки. 

Напомняме, че България е на дъното на всички европейски страни по отношение на свободата на медиите, като проблемите на българската медийна среда дори бяха посочени в последния доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, наблюдаващ напредъка на страната в борбата с корупцията и реформите в съдебната система. 

Поради технически проблем, АЕЖ публикува отговора на ЕК едва във вторник, макар и такъв да е бил изпратен своевременно на 30 август.