ЕК не е искала демонтиране на микрофоните за журналисти в Министерския съвет на България

1198

„Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти”. Това заяви главният говорител на Комисията Мина Андреева в отговор на въпрос на АЕЖ-България относно протеклата с демонтирани микрофони съвместна пресконференция на българския премиер Бойко Борисов и фон дер Лайен в МС по време на официалната й визита в София на 30 август.

Отстраняването на микрофоните по време на брифинга предизвика недоволството на журналистическата гилдия, както и легитимни притеснения, че правото на журналистите да изпълняват професионалното си задължение да задават въпроси, е било умишлено ограничено.

В отговора до АЕЖ, Андреева пояснява, че срещата с журналисти у нас е преминала в същия формат, както и предишните визити на все още невстъпилия в длъжност председател на ЕК във Франция, Италия и Испания, а именно, кратки изявления без въпроси и отговори. От ЕК обясняват това с ограниченото време по време на визитите и факта, че все още няма официално взети решения относно състава на новата Комисия. 

„Когато избраният председател финализира екипа си, тя ще го представи при пълна прозрачност в залата за медии на Комисията и ще отдели времето на всички въпроси, които журналистите имат”, посочва говорителят на ЕК, добавяйки още, че фон дер Лайен „твърдо застава зад свободата на медиите и правото на журналистите да упражняват правото си на свободно изразяване”. 

От пресслужбата на Министерския съвет заявиха в петък, че форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се е съобразила „изцяло с предложението на своите гости – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите”. 

„При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система“, се посочва още в прессъобщението.

Говорителят на Урсула фон дер Лайен Йенс Флосдорф заяви пред Дневник, че в другите държави, които тя е посетила досега, не е приложена подобна мярка. 

Комисията поиска единствено „същия формат, както в другите столици, може би имаше недоразумение в този момент”, посочи той пред изданието. 

„От моя професионална гледна точка в подобна ситуация винаги е добре медиите да опитват да задават въпроси и е решение на политиците дали искат да отговарят или не“, допълни той.

Веднага след като стана ясно, че задаването на въпроси на брифинга на Борисов и фон дер Лайен е било ограничено, включително чрез премахване на оборудване, АЕЖ-България се обърна към Комисията с въпроси относно приложените спорни мерки. 

Напомняме, че България е на дъното на всички европейски страни по отношение на свободата на медиите, като проблемите на българската медийна среда дори бяха посочени в последния доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, наблюдаващ напредъка на страната в борбата с корупцията и реформите в съдебната система. 

Поради технически проблем, АЕЖ публикува отговора на ЕК едва във вторник, макар и такъв да е бил изпратен своевременно на 30 август.