Важно: Обученията ще се проведат в един ден – 30 юни (четвъртък) от 10:30 до 13:30 ч. Вместо двете обявени обучения ще се проведе едно с по-голяма продължителност. Промяната се налага поради отмяна на полета до България на лекторката. Мястото остава същото: +Това, гр. София, ул. Марин Дринов №30. Записването все още е отворено.

Асоциацията на европейските журналисти-България в партньорство с Дарт център, престижна журналистическа организация, специализирана в отразяването на насилие, конфликти и травма, организира серия от два семинара, посветени на темата за ранното детско развитие. 

Целта на двете обучения е да даде отговор за следните въпроси: Защо е важно периодът на ранното детство да присъства в журналистическите текстове и отразяване? Как да гледаме през призмата на ранното детско развитие, когато отразяваме други теми? Какво означава да разговаряме с децата по етичен начин и да пишем за тях, без да нарушаваме правата им?

Идеята е журналистите да придобият основни знания и умения за задълбочено отразяване на теми, свързани с ранното детско развитие, както и пресечните им точки с други социални проблеми, като неравенството, образованието, здравеопазването, отглеждането на децата, и социалната и икономическа политика на дадена страна.

Семинарите, водени от Ирене Касели, международна репортерка с опит в областта на ранното детско развитие, ще се проведат на 29 и 30 юни 2022 г.

30 юни: Защо децата и техните семейства имат място в новините

  • Лекция: Защо ранното детско развитие (период, през който се формира по-голямата част от човешкия мозък) е важно; какво казва науката и как да я приложим в отразяването на други теми, като политика, климат или местно развитие
  • Етично отразяване на деца и представяне на някои акценти от наръчника „Децата и медиите”
  • Отразяване на ранното детско развитие в българските медии

Час: 10:30–12:00 ч.

Място: +Това, гр. София, ул. Марин Дринов №30

Събитието е безплатно, а местата са ограничени. Регистрирайте се на: https://bit.ly/3NPbyTl.

30 юни: Ранно детско развитие: практическа работилница

  • Примери за материали, свързани с ранното детско развитие
  • Как да намерим идеи за материали, свързани с ранното детско развитие? Как да “продадем” идеята на нашия редактор?
  • Индивидуална работа по идеята за материали на всеки участник (участниците изпращат своите идеи не по-късно от 29 юни 2022 г.)

Час: 12:00–13:30 ч.

Място: +Това, гр. София, ул. Марин Дринов №30

Събитието е безплатно, а местата са ограничени. Регистрирайте се на: https://bit.ly/3Qe1uoR.

Препоръчително е участниците в практическата работилница да са присъствали на първия семинар. От тях се изисква да изпратят идея за материал, свързан с темата за ранното детско развитие (не повече от 100 думи), която лекторката ще им помогне да развият и подобрят. 

Работният език е английски.

След регистрацията ще получите имейл с потвърждение и допълнителна информация за събитието.

Повече за лекторката:

Ирене Касели е мултимедийна репортерка и писателка с над 15 години опит в радио, телевизионни и печатни медии. Напоследък се фокусира върху теми като ранно детско развитие, репродуктивни права и предоставящи грижи лица. Тя е и старши съветник на Инициатива за отразяване на ранното детско развитие към Дарт центъра, престижна журналистическа организация, която специализира в отразяването на насилие, конфликти и травма.

В продължение на десетилетие Касели е чуждестранен кореспондент в Латинска Америка и работи с Би Би Си, The Washington Post, The Guardian, The New York Times и други. През 2019 г. тя започва да отразява ранното детско развитие за The Correspondent. През януари 2021 г. Касели стартира свой собствен бюлетин „Първите 1000 дни“, където продължава да пише за началния, основополагащ период от живота ни, който твърде често се пренебрегва. Автор е на глава в Unbias the News, книга за това как да направим журналистиката по-разнообразна. Тя е носител на редица награди за своята работа.

Това събитие се организира в сътрудничество с Инициативата за отразяване на теми, свързани с ранното детско развитие на Дарт центъра за журналистика и травма. Събитието е подкрепено от Фондация Америка за България“ и Комисия „Фулбрайт“. Съдържанието е отговорност на Асоциацията на европейските журналисти-България и не отразява непременно гледната точка на Фондацията.