Журналистите по света работят в напълно различни условия. Журналист в Испания не е изправен пред същите опасения за сигурността като журналист, работещ в Иран. Но когато става въпрос за цифрова сигурност, всеки може да предприеме необходимите стъпки за защита на своите данни, комуникация и източници.

Намаляването на свободата на пресата по целия свят създава все по-враждебна работна среда, което прави необходимостта от мерки за сигурност още по-належаща. Днес, когато се сблъскваме с нови предизвикателства по време на глобалната пандемия от COVID-19, ставаме все по-зависими от интернет, за да работим и да си сътрудничим ефективно. За да сме сигурни, че вършим това безопасно – за себе си и за своите колеги, както и за своите източници, е добре да сме запознати с новите инструменти и добри практики в областта на цифровата сигурност.В уебинар на IJNet, посветен на цифровата сигурност, Раджан Капур, директор по сигурността в Dropbox, и Серхио Спаньоло, ръководител на консултантската фирма Volt Data Lab, дават съвети и представят инструменти, които журналистите могат да използват, за да защитят себе си, своите данни и своята работа.

Използвайте двуфакторно удостоверяване

Двуфакторното/двустъпково удостоверяване е първоначална и основна стъпка за сигурността на данните, чрез която можете да спрете хакерите да влязат в акаунта ви или да получат достъп до вашите данни, дори ако знаят паролата. За двуфакторно удостоверяване могат да се използват специални мобилни приложения и уеб инструменти като Duo вместо SMS.

Криптирайте данните си

Криптиране най-общо означава данните ви да могат да бъдат използвани само с помощта на секретен/криптографски ключ. Това означава, че дори ако някой разполага с файловете ви, те ще бъдат нечетими без ключа, който ги декодира.

Използвайте VPN

Виртуалната частна мрежа (VPN) дава възможност да отваряте сайтове сигурно чрез посреднически сървър и криптирани протоколи. Всички данни за интернет трафика минават през прокси сървър и IP адресът ви е скрит, за да останете анонимни. Това видео обяснява как работи VPN:

Въпреки че VPN-ите са полезни, те не са пълно решение за цифрова сигурност. Освен това, трябва да бъдете много внимателни при избора на доставчик на тази услуга. В края на статията ще намерите линк към списък с препоръчани доставчици.

Ограничете броя на хората и приложенията с достъп до вашия акаунт

На всяка цена избягвайте да споделяте акаунти или да създавате общ акаунт между няколко потребители, защото не може да знаете дали този акаунт не е компрометиран и дали някой друг не влиза в него.

Множество онлайн услуги искат да се свържат с други приложения като вашия календар, поща, социални мрежи и др. Ограничете броя на свързаните приложения само до малък брой от тези, на които имате доверие, и се запознайте кои са данните, които споделяте с външни услуги. Преглеждайте приложенията си поне веднъж годишно и премахнете всички, които вече не използвате.

Не споделяйте открито линкове към документи, особено с чувствителни данни

На журналистите често се налага да споделят документи с колеги и редактори. Важно е да се следи кой има достъп до документите и затова е препоръчително те да не се споделят чрез изпращане на линкове, ако съдържат чувствителни данни, а вместо това да се поканят само определени лица. Услуги като Dropbox предлагат различни нива на сигурност при споделяне на документи, включително използване на парола и ограничение на времето на достъп.

Не използвайте едни и същи пароли

Ако някой хакер успее да влезе в един от акаунтите ви, веднага ще се опита да използва същите потребителски имена и пароли в други сайтове и приложения. Добра идея е паролите да съдържат поне 10 символа и да не ги запазвате в браузъра. Вместо това може да се използва мениджър на пароли като 1Password или да ги съхранявате в криптиран файл.

Не третирайте всички данни еднакво

Когато провеждате публичен уебинар или обсъждате ежедневни теми от офиса, данните вероятно не се нуждаят от висока сигурност. В тези случаи можете да използвате обикновени услуги, инструменти за видеоконференции или приложения за чат, но трябва да сте наясно, че връзката ви може да не е напълно защитена. Ако разговаряте с източник или работите върху материал с чувствителна информация, внимавайте какви средства за комуникация използвате. За повишена сигурност при чат, както и при аудио разговори, може да използвате приложения като Signal.

Инструменти


Volt Data Lab предлага списък с полезни инструменти, разделени в три категории: поверителност и сигурност, браузъри и търсене, документи и данни. Включени са VPN доставчици, услуги за криптиране, инструменти за споделяне на данни и др.

 


Изображение: Jon Moore (Unsplash)