Европейският парламент приема кандидатури за годишната журналистическа награда „Дафне Каруана Галиция“.

Наградата на името на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, убита при взрив с кола бомба през 2017 г., се присъжда за изключително постижение в областта на журналистиката, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.

„Реалността е такава, че журналистите, които разследват неудобни истини, стават мишени за това, че си вършат работата. Въпреки че беше направено всичко, за да бъде заглушена Дафне, тя никога няма да бъде забравена. Всяка година тази награда почита нейната памет. Тя е ярко напомняне за ангажимента на Европейския парламент да защитава свободата на печата и безопасността на журналистите“, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

За наградата могат да кандидатстват професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от каквато и да било националност. Те трябва да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави членки на Европейския съюз, между 1 септември 2022 г. и 31 юли 2023 г.

Победителят ще бъде избран от независимо жури, съставено от представители на медиите, гражданското общество и основните европейски журналистически асоциации. Церемонията по награждаването се провежда всяка година около 16 октомври, датата на убийството на Дафне Каруана Галиция.

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и като признание за значението на свободните медии. През последните няколко години Парламентът предупреждава за опитите както в ЕС, така и извън него, за подкопаване на плурализма на медиите.

Членовете на ЕП осъдиха нападенията срещу журналисти, особено от страна на политици, и призоваха Комисията да представи законодателство срещу злоупотребите със съдебни дела (SLAPP). Миналата година беше представено предложение за справяне със злонамерените съдебни дела срещу журналисти и активисти, което в момента се разглежда от законодателите.

Крайният срок за кандидатстване в конкурса е 31 юли 2023 г.

Допълнителна информация