Ръководството Daily Telegraph смята да обвърже някои елементи от заплащането на журналистите с популярността на техните статии в сайта на вестника, разкрива редакционен имейл, преразказан от Guardian.

В писмо, изпратено от редактора Крис Евънс, служителите са уведомени, че предстои въвеждането на система за измерване на популярността на онлайн материалите чрез „звездички“. Статиите ще бъдат оценявани според фактори като това колко пъти са били прочетени и колко абонамента са привлекли.

По информация на конкурентния в. Guardian мнозина от журналистите в Daily Telegraph са против и някои от тях са изразили своя протест срещу предложението.

„Бих нарекъл настроението метежно. Ако пишете материали за кралското семейство или големи политически новини, или нещо за коронавируса, или сте известни – тогава ще получите огромни цифри“, споделя един от журналистите.

Евънс отговори в Twitter, че историята е „погрешно представена“, като целта на системата за оценяване е да установи „това, за което интелигентните читатели ще плащат и ще продължат да плащат. Това е обратното на кликбейт”.

Мишел Станистрийт, главен секретар на Националния синдикат на журналистите във Великобритания, заяви: „За издател, претендиращ, че има високи журналистически стандарти, това е глупав ход, който ще подкопае репутацията му и ще деморализира масово журналистите”.

Guardian отбелязва, че системите за измерване на популярността на онлайн статиите могат да бъдат полезни за успеха на цифровата журналистика, но използването им при вземане на решения относно заплащането на журналистите или редакционните приоритети крие съществени етични рискове.

Telegraph има общо 600 000 онлайн абонати, като 150 000 от тях са добавени през 2020 г., а целта е 1 млн. до 2023 г.