Дискусия на тема „Да те съдят за 1 милион: SLAPP делата в България“ ще се проведе на 2 май 2023 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В събитието ще вземат участие журналистката от Mediapool.bg д-р Цветелина Соколова и преподавателката по медийно право проф. Нели Огнянова.

Цветелина Соколова е журналистка с почти 20-годишен опит във вестниците „Сега“ и „Труд“ и в онлайн изданието Mediapool.bg. Неин материал стана повод за завеждането на дело за рекордната за България сума от 1 млн. лв. от застрахователната компания „Лев инс“ срещу Mediapool.bg.

Нели Огнянова е юрист, доктор на политологическите науки, експерт и преподавател по медийно право, председател на Комисията за журналистическа етика, бивш член на Националния съвет за радио и телевизия и Държавната комисия по далекосъобщенията.

Д-р Соколова и проф. Огнянова ще споделят опита си с делата шамари (SLAPP) срещу журналисти и медии – какви стъпки да предприемем, ако станем обект на подобна атака, каква е правната защита на журналистите у нас и в Европейския съюз и феномен ли са такива процеси в България.

Допълнителна информация