Десетки водещи медии от САЩ и цял свят ще обединят усилията си за седмица през септември, за да отразят на своите страници и в ефира глобалната криза, свързана с климатичните изменения.

Уникалното медийно сътрудничество, съвпадащо със знаменателната среща на върха на ООН по въпросите на климата в Ню Йорк, е първата инициатива на Covering Climate Now – проект на The Nation и Columbia Journalism Review в партньорство с The Guardian, който има за цел да стартира разговор между журналистите за това как медиите могат да подобрят своето отразяване на климатичната криза.

Проектът, който приема и допълнителни медийни партньори, обяви първоначален списък с повече от 60 участващи медии. Всички те се ангажират да отделят ресурси за отразяване на климатичните изменения в седмицата, започваща на 16 септември, преди срещата на ООН, която ще се състои на 23 септември. Партньорите включват големи американски телевизии (CBS News), сайтове (HuffPost, Vox, Intercept, Slate), големи американски вестници (Philadelphia Inquirer, Minneapolis Star Tribune), чуждестранни вестници (Asahi Shimbun в Япония и La Repubblica в Италия), обществени радиостанции (Marketplace, The World), научни списания (Nature, Scientific American) и др.

Covering Climate Now стартира през май в Училището по журналистика към Колумбийския университет с участието на десетки известни журналисти от САЩ, сред които легендарният телевизионен журналист и политически коментатор Бил Мойерс, изнесъл основния доклад. Съоснователите на проекта Марк Хъртгаард от The Nation и Кайл Поуп, главен редактор на Columbia Journalism Review, написаха пламенeн призив за промяна в начина, по който медиите отразяват климатичната криза.

„В момент, в който цивилизацията наближава ускорено към бедствие, тишината по отношение на климата продължава да царува в повечето американски медии. Особено по телевизията, откъдето повечето американци все още получават новините си, бруталните изисквания за рейтинги и пари работят срещу адекватното отразяване на най-големия проблем на нашето време“, пишат Хъртгаард и Поуп.

Медиите, които участват в инициативата, ще вземат собствени редакционни решения за това какви новини за климатичните изменения да отразят.

Повече за Covering Climate Now може да прочетете тук.