На 15 февруари в София беше представена „Черна книга на правителственото разхищение в България“ за 2023 г. Тя се издава от Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и събира съвместно с разследващи журналисти случаи на пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец.

Събитието напомни за критичната роля, която разследващата журналистика играе в разкриването на злоупотреби и на системни недостатъци – както на национално, така и на регионално ниво.

С примери за манипулирани и тромави обществени поръчки за модернизация в държавната железница за суми от 30 000 лв. до 137 млн. лв. Марин Николов от bTV отбеляза, че „разликата в мащаба на злоупотребите не променя тежестта им – от малките до големите злоупотреби, всички имат отражение върху качеството на живот в България“.

Генка Шикерова от „Свободна Европа“ разказа подробности за схема за прикриване на незаконен дърводобив чрез обезлесяване на земи, третирани като „ливади“ или „пасища“, които на практика са гори. И всичко това със съдействието на местната власт.

Драгомир Николов от „Медиапул“ разкри детайли за схемите с европейски субсидии в земеделието с влиятелни собственици на земя, която раздробяват и продават като по-малки парцели на свързани лица, за да избегнат регулациите на ЕС относно тавана на селскостопанските субсидии.  Европейската служба за борба с измамите (OLAF) е установила, че над 10 милиона евро от бюджета на ЕС са били изпратени в България чрез такива схеми само през 2018 г.

Весислава Антонова, журналист и дългогодишен редактор на изданието, акцентира, че „Черната книга не е просто хроника на корупцията, а хроника на провалите на изпълнителната и съдебната власт в България. Журналистите са си на мястото – разследват, проверяват и описват ясно злоупотребите с публични средства, но решаващите действие остават отговорност на управляващите.“

Дияна Желязкова от Radian.bg сподели, че въпреки трудностите, мотивацията ѝ е, че без работата на регионалните журналисти малките населени места ще имат още по-голямо чувство за безнаказаност за злоупотребите на местната власт. Силата на думите ѝ се доказва и от казусите ѝ за рушащи се социални жилища в Шумен и за кметски злоупотреби, които засягат хората на ежедневно ниво, както е примерът с Никола Козлево.

Анина Сантова от „Капитал“ хвърли поглед върху пограничния паркинг за тирове в Русе и практиките в управлението му, които напомнят модела на „Капитан Андреево“.  Тя разказа и за обръчи от фирми, които цяло десетилетия печелят обществени поръчки в Софийска община с помощта на общински съветници и добави, че по последни данни схемите продължават с нови договори и вече връзките стават все по-преки. За нея „силата на журналиста е в това да изисква отговори. Трябва да настояваме такива да бъдат дадени, за да не позволяваме темите, върху които работим, да бъдат потулвани и забравяни“.

Заводът за отпадъци на столицата продължава да работи неефективно и да генерира много боклук, въпреки инвестиции за стотици левове. За сметка на това, сподели Калина Горанова от „Капитал“, е вкаран „в норма“ с промяна в комплексното разрешително от предишната местна управа, а огромното количество смет, попадащо на депо, остава ключов проблем за столицата.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика, официален партньор на „Черната книга“, подчерта, че гражданите нямат причина да се отчайват. Скандалите за злоупотреби всъщност дават възможност да се разобличат елементи от завладяваната държава в различни сектори, части от страната и държавни институции. Той е категоричен, че е нормално пътят на изкореняването на корупцията да е труден, но именно това е начинът да се постигнат трайни положителни промени.

„Силата на разследващата журналистика се разпростира далеч извън събиране на данни или констатиране на нарушения. Като разкриват случаи на лошо управление и неефективност, журналистите са от решаващо значение и за насърчаване на по-отговорно и справедливо общество. И дори когато своевременната реакция липсва, то доказателствата упорито да напомнят за необходимостта от повече бдителност.“

Фондация за свободата „Фридрих Науман“

Всички казуси от „Черната книга“ за 2023 г. и видео материалите, заснети по тях, са достъпни на сайта и фейсбук страницата на изданието.