Американската медийна организация Internews обявява стипендиантска програма за журналисти по дигитална сигурност. 

Ако се интересувате от журналистика и дигитална сигурност – не е нужно да сте експерт в нито една от двете области – това обучение е точно за вас. Организаторите ще изберат до четирима кандидати от всяка една от трите страни – България, Албания и Хърватия. Програмата ще продължи 12 месеца и ще даде възможност на стипендиантите да подобрят знанията и уменията си в областта на дигиталната сигурност, както и да участват в три практически работилници по темата. 

По време на програмата участниците ще получат постоянно менторство, подкрепа и обучителни материали. Целта е стипендиантите да научат повече за предизвикателствата, с които се сблъскват медиите в Източна Европа, както и да усвоят нужните умения, за да се справят с тези проблеми. 

По време на обучението се предвиждат три работилници – първата е за идентифициране на нуждите по дигитална сигурност на журналистите в Централна и Източна Европа, втората е за запознаване с концепцията за дигитална сигурност, а третата е насочена към нуждите от дигитална сигурност на маргинализираните общности. След тези семинари участниците ще получат финансиране за организиране на обучения по дигитална сигурност и семинари за обмяна на опит в България. 

Работният език е английски. 

Всеки участник ще получи стипендия в размер на 4000 долара за участието си в едногодишната програма. Заетостта ще варира през различните обучителни фази, като организаторите очакват от стипендиантите да отделят средно по 25 часа работа на месец. 

Internews насърчава представители на маргинализирани общности да кандидатстват.

Избрани стипендианти ще получат възможността да участват в най-големите конференции в областта на интернет свободата, като RightsCon или Internet Freedom Festival. Internews планират да свържат всички стипендианти с регионални и международни мрежи за дигитална сигурност, медии и цифрова свобода. 

Научете повече за програмата и кандидатствайте тук до 11 март 2022 г. 

Асоциацията на европейските журналисти е местният партньор на Internews за България в рамките на програмата. Ако имате въпроси, моля не се колебайте да ни пишете на: [email protected]