Асоциацията на европейските журналисти и комисия “Фулбрайт” организират едноседмичен летен обучителен лагер за гимназиални ученици, които се интересуват от журналистика. Той е финансиран от Посолството на САЩ в България и ще се проведе между 28 юни и 5 юли в Американския университет в Благоевград, като ще бъде голямата награда за авторите на най-добрите материали на английски език, публикувани на националната ученическа платформа sCOOL Media.

Целта на лагера е да помогне на учениците да развият още повече своите писмени и репортерски умения. По време на обучението участниците ще работят по свои медийни проекти с помощта на български и международни медийни експерти.

Ако искаш да спечелиш място за обучителния лагер, следвай тези стъпки:

  1. Изпрати журналистически материал на sCOOL Media на английски език до 15 април
    Материалът може да е по обявените от редакцията теми на месеца или пък по нещо, което ти сам/а си избрал/а да отразиш. Журито от представители на sCOOL Media, комисия “Фулбрайт”, Посолството на САЩ и журналисти ще класира най-добрите материали, чиито автори ще се борят за места в лятната програма.
    Всички материали на английски език, изпратени от началото на 2020 година, участват в кандидатстването на обучителния лагер.

2. Обърни внимание на следните критерии, за които журито на конкурса ще следи в материалите:
– Релевантност към темата
– Използване на журналистически стил
– Добра структура на материала
– Умело използване на цитати
– Привличане на вниманието на публиката
– Новинарска значимост
– Добри техники на интервюиране
– Креативност и оригиналност

3. Попълни тази бланка за участие

Одобрените кандидати за интервю ще получат обаждане от журито за следващи стъпки.Организаторите покриват всички разходи за път и настаняване на участниците. Задължителен критерий за участие е ученикът да е в гимназиален етап на обучение. Победителите ще бъдат обявени през юни 2020 г.

Ако имаш въпроси, пиши на [email protected].

Успех!

Критерии за участие в обучителния лагер:

  • Участникът трябва да бъде записан като ученик в гимназия в България преди 31 май 2019 г.
  • Крайният срок за участие е 15 април 2020 г. Материалите, изпратени след тази дата, няма да участват в надпреварата за летния лагер, но могат да бъдат публикувани на сайта на sCOOL Media.
  • За да участвате в обучителния лагер по журналистика трябва да владеете английски език на ниво B1/B2
  • В случай че материалът е бил изготвен от група ученици, ръководителят на екипа ще получи номинация за участие в летния лагер.