Асоциацията на европейските журналисти-България е сред номинираните за наградата „Свободен електрон 2020“ за първия „Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда“, адаптиран за работа с българските бази данни, представен през октомври.

Наръчникът е създаден в помощ на разследващите журналисти, но е от полза и за всички представители на гражданското общество, за които разобличаването на фалшивите новини и дезинформацията е кауза и необходимост. Той обхваща насоки за работа с търговския и имотния регистър, как да се проследява собствеността на даден сайт, произход на снимки и видеа, как да се използва геолокация за проверка на снимки и др. Дългосрочната цел на АЕЖ-България е създаване на ефективна и разнообразна общност от т. нар. „фактчекъри“, или проверители на факти, които да противодействат на дезинформацията и фалшивите новини в страната.

Чрез наградата „Свободен електрон“ фондация „БлуЛинк“ поощрява стратегическото използване на интернет и информационни технологии за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейските ценности. Отличаването на тазгодишните лауреати на наградата е част от усилията на гражданско обединение „Равни БГ“ в подкрепа на демократичните ценности, защитата на човешките права, уязвимите групи, устойчивото развитие, застъпничеството и др.

Повече информация за лауреатите през годините можете да намерите тук.

Срокът за гласуване за наградата на публиката е до 8 ноември 2020 г.