Стартира конкурсът за годишната стипендиантска програма на BIRN

124
Анкета за свободата на словото

Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) откри конкурса за кандидатстване за своята годишна стипендиантска програма.

Стипендията за отлични постижения в журналистиката финансира 10 журналисти от Централна и Източна Европа, които отразяват задълбочено избран от тях обществено значим проблем в рамките на 10 месеца.

Одобрените кандидати ще получат стипендия в размер на 3000 евро, както и редакторска и менторска подкрепа. Готовите материали ще бъдат преведени и публикувани във водещи регионални и международни издания, а трите най-добри репортажа, избрани от международно жури, ще бъдат отличени с допълнителни парични награди в размер на 3000, 2000 и 1000 евро.

Програмата стартира с въвеждащ семинар, представящ различни методи за създаване на журналистически репортажи и разказване на истории. Необходимо е отлично владеене на английски език.

През последните 15 години стипендията на BIRN са получили 149 журналисти, чиито репортажи са спечелили 27 международни награди за журналистика и са публикувани над 40 000 пъти по целия свят.

Крайният срок за кандидатстване е 31 март 2022 г.

Анкета за свободата на словото
Анкета за свободата на словото