АЕЖ осъжда акта на държавен тероризъм на Беларус и иска твърда реакция от ЕС

982

Асоциацията на европейските журналисти осъжда “акта на държавен тероризъм”, извършен от режима на беларуския президент Александър Лукашенко и призовава за реакции от страна на ЕС. В неделя Беларус насилствено отклони от пътя му, с помощта на изтребител, граждански полет на частна компания от Атина до Вилнюс, принуди го да кацне в Минск, за да задържи намиращия се на борда беларуски журналист Роман Протасевич. 26-годишният Протасевич е бивш главен редактор на каналите в платформата Телеграм Nexta и Nexta Live, които се превърнаха в основен информационен източник за протестите срещу фалшифицирането на миналогодишните президентски избори от страна на Александър Лукашенко.

Случаят предизвика остра международна реакция. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Международната организация за гражданска авиация (ICAO) трябва да извърши разследване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че „всяко нарушение на правилата за международен въздушен транспорт трябва да носи последствия“, докато президентът на Литва Гитанас Науседа настоя НАТО и ЕС да реагират незабавно на „заплахата за международната гражданска авиация, породена от беларуския режим. ”

Полският премиер Матеуш Моравецки нарече отвличането „безпрецедентен акт на държавен тероризъм” и добави, че то не може да остане ненаказано.По-рано Полша отхвърли искането на Минск за екстрадиция от Протасевич.

Генералният секретар на международната АЕЖ Едуард Стийн каза: „Ако Европа не реагира и сега, тогава кога?”. Той изрази загриженост за големия брой журналисти в беларуски затвори, за арестите, претърсванията и фалшивите обвинения, с които се прави опит да се заглуши всеки опит за независима журналистика в страната. “Роман е може да получи 15 години затвор или дори по-тежка присъда. Това ли е цената, която той или всеки друг журналист трябва да плати, за да си върши работата?”, заяви Стийн.

Българското министерство на външните работи също осъди поведението на беларуския режим. Още докато самолетът се намираше на летището в Минск, от официалния профил в Туитър МвНР настоя за незабавното му освобождаване и продължаване на полета към Вилнюс с всички пътници на борда, включителни и Роман Протасевич.

Асоциацията на европейските журналисти смята, че не може и в този случай действията да се ограничат до декларации, а настоява за реални стъпки, които да принудят режима в Беларус да спазва правата на журналистите, както и всички останали граждански права.

АЕЖ – България настоява за такива действия на европейско ниво, но и за решителност показана от всяка страна членка, в това число и България. Докато режимът в Беларус е обект на европейски санкции, същият неотдавна получи  договор 100 млн. лева от бившето българско правителство за ремонт на стари съветски бойни самолети за българската армия. Отвличането на граждански полет между две столици на държави от ЕС дава представа за размера на заплахата, което представлява за цяла Европа допускането на един диктаторски режим, който тероризира най-вече собствения си народ. В тези условия европейска солидарност е по-нужна от всякога.

Снимка: twitter.com/pr0tez