BBC обсъжда отлагане на конкурса за следващия си генерален директор заради въздействието на пандемията от COVID-19 върху процеса на набиране на персонал и заради това, че сред кандидатите има само една жена, съобщава Guardian.

BBC обмисля да отложи за юни-септември интервютата с кандидати за мястото на лорд Тони Хол, който през януари обяви, че ще отстъпи поста си през това лято след седем години начело на обществения оператор.

Според източници на Guardian кризата с коронавируса се е отразила на броя на потенциалните кандидати, тъй като много от тях са топ мениджъри в компании, борещи се с проблеми като пускане в отпуск на стотици служители и съкращаване на разходите, а това означава, че могат да бъдат разглеждани в лоша светлина, ако напуснат, за да управляват BBC.

Известно е, че в списъка на BBC има трима кандидати: Уил Люис, бивш главен изпълнителен директор на Wall Street Journal, и двама от най-висшите ръководители на корпорацията – Тим Дейви и Шарлот Мур. Тим Дейви, смятан за основен кандидат за поста, е главен изпълнителен директор на BBC Studios, търговският клон на обществения оператор, обединяващ голяма част от вътрешните отдели за телевизионна продукция.

Предполага се, че неофициален четвърти кандидат е Дъг Гур, който е родом от Нова Зеландия и в момента ръководи подразделенията на Amazon в Обединеното кралство и Ирландия.

Ръководството на BBC се е обърнало безрезултатно към редица висококвалифицирани жени за участие в конкурса: Алекс Махон, главен изпълнителен директор на Channel 4; Каролин Маккол, главен изпълнителен директор на ITV; Джейн Търтън, ръководител на продуцентската компания All3Media; и Софи Търнър Лаинг, която е бивш директор на Sky, а в момента ръководи продуцентската компания Endemol Shine Group, известна със създаването на множество риалити предавания и тв сериали като Black Mirror и Peaky Blinders.