Журналистката Ширин Абу Аклех от Al-Jazeera е убита тази сутрин, докато отразява израелска атака в окупирания град Дженин на Западния бряг, съобщи палестинското Министерство на здравеопазването, цитирано от агенция AP.

В съобщението се казва, че Ширин Абу Акле, известна палестинска репортерка от арабския телевизионен канал, е била застреляна и е починала скоро след това. Друг палестински журналист, работещ за йерусалимския вестник Al-Quds, е ранен, но се намира в стабилно състояние.

Телевизионният канал, базиран в Катар, обвини Израел. В изявление, разпространено от медията, международната общност е призована да „осъди и потърси отговорност от израелските окупационни сили за умишленото нападение и убийството на нашата колежка Ширин Абу Аклех“.

На видеозапис от инцидента се вижда ясно, че Абу Аклех носи синя бронежилетка с разпознаваем надпис „PRESS“.

Израелската армия заяви, че нейните сили са били атакувани със силна стрелба и експлозиви, докато са действали в Дженин, и че са стреляли в отговор. „Не мисля, че ние сме я убили“, каза Ран Кочав, говорител на израелските въоръжени сили, пред общественото радио Kan, цитиран от Haaretz. „Предложихме на палестинците да започнем бързо съвместно разследване. Ако наистина сме я убили, ще поемем отговорност, но изглежда не е така.“