Отворено писмо от Сая Цаусиду до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заместник-председателката Вера Йоурова

Атина, 24 юли 2021

Уважаема госпожо председател фон дер Лайен, уважаема госпожо заместник-председател Йоурова,

С настоящето писмо се настоява да: наложите незабавна забрана за целия ЕС за внос или злоупотреба с „Пегас“ и други подобни форми на престъпен софтуер; да наредите извършване на обстойно официално разследване на употребата от държавите членки на ЕС на тази и други форми на електронно шпиониране, особено от страна Унгария; и да поставите ефикасна забрана на SLAPP делата*.

Трябва да ви кажа, че след поредицата от убийства на наши колеги – последното от които е убийството на великия Петер де Врийс в Холандия – АЕЖ смята, че разобличаването на скандала „Пегас“ е моментът, в който Европа трябва да вземе насериозно защитата на журналистите и свободните медии като нещо съществено за нашите демокрации.

Време е също така поведението на Полша и Унгария при безсрамното саботиране на демокрацията да бъде правилно санкционирано. Не става въпрос само за спиране на потока от пари на данъкоплатците от ЕС. Демократичните опозиционни сили, които са от съществено значение за всяка демокрация, трябва да бъдат укрепени в двете страни. Не само аз се опасявам, че изборите в Унгария през следващата пролет могат да бъдат наистина последен шанс за тази страна. Ако толерирането на такива груби злоупотреби с основните свободи продължи там и особено (но не само) в Полша, това може да бъде решаващ момент за всички нас и за тази Европа, която повечето европейци ценят и в която желаят да живеят.* Strategic Lawsuits Against Public Participation – съкр. SLAPP
Съдебни дела, чрез които близки до властта лица се стремят да избегнат обществен контрол и да заглушат критичните гласове и гражданското участие.
https://nellyo.wordpress.com/2020/12/01/slapp/