Новият подкаст на АЕЖ ще следи новините зад новините. Ще дискутираме актуалните проблеми за медийния сектор прозрачно, открито и с мисъл за вас – слушателите. Целта е заедно да разберем какво стои зад добрата журналистика и да се учим да бъдем по-отговорни медийни потребители в епохата на бързите новини и дезинформацията.

Във всеки епизод ще повдигаме завесата зад журналистически разследвания или интересни материали. Ще ви срещаме с вдъхновяващи български и чуждестранни журналисти и медийни експерти. Отвъд повърхностните дискусии, ще разискваме и нови похвати в сферата на медиите.

Няма да гоним скандали в редакциите и студията, нито псевдоновини, а ще обсъждаме важните теми в журналистиката, особено онези, за които никой не иска да говори.

Защо „Перископ“:

Перископът е приспособление – изградено от огледала, призми и лещи, което служи за наблюдение. Често се използва от подводниците. Това е онази джаджа, която позволява на подводниците да наблюдават какво се случва над повърхността на водата, без да се налага да се показват.

У нас, където много от медиите са овладяни, а свободата на пресата е под заплаха, медийната среда често е сравнявана с блато. С помощта на нашия „Перископ“ искаме да погледнем над семплите отговори. Ще говорим за етика, журналистически стандарти и какво означава да правиш независима журналистика в България. Ще наричаме нещата с истинските им имена и ще задаваме въпроси, за да може да се запознаете по-добре с българската медийна реалност.

За водещите:

Йоанна Елми е авторка в онлайн изданието „Тоест“ и в момента прави магистратура по комуникации и журналистика в Амстердам, където работи по теми като дезинформация, поляризация и политическа комуникация. След като няколко години работи в новинарски сайтове, решава, че бързите новини не ѝ се нравят и ѝ се ще да търси решения за съвременните медийни проблеми в академичната област.

Боряна Джамбазова е журналистка на свободна практика и работи както за български, така и за международни медии като New York Times, Economist, Politico и др. Покрива различни теми – от политика и икономика до човешки права и култура. Член е на АЕЖ – България.

Очаквайте нови епизоди всеки месец. Първия епизод може да слушате тук.

Може да слушате подкаста ни във всички платформи или на сайта на АЕЖ – България, както и да ни последвате във Facebook, Instagram, Twitter.

Подкастът „Перископ“ е създаден с подкрепата на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“. Изразените мнения са отговорност на авторите и не отразяват непременно гледната точка на Фондация „Фридрих Науман“ и АЕЖ – България.