Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) обявява класацията си на най-доброто и най-лошото в българските медии през месец юни.
Положителна класация:
Предаването „Деконструкция” по програма „Хоризонт” на  БНР
Гражданска журналистика
„Свобода или Витоша”- Александър Мануилов
Негативна класация
в. „Телеграф” за текста „Випуск 2012 г. най-тъп”
Коментар
През изминалия месец няколко събития, централно място сред които заемат гражданските протести срещу промените в  Закона за горите, за пореден път повдигнаха въпроса до каква степен медиите у нас служат в интерес на обществото, предоставяйки му навременна, честна и обективна информация. Докато някои от тях си позволиха да премълчават, изопачават, и дори да манипулират фактите по гореща тема от голяма обществена важност, то други медии останаха верни на обективността и безпристрастното отразяване на случващото се в държавата. Пример за такава журналистика са предаванията „Деконструкция” по програма „Хоризонт” на  БНР от 16.06. и 23.06. 2012 г., посветени на гражданските протести. Считаме, че авторите на предаването действително бяха успели да отразят „всички гледни точки”, предоставяйки на слушателите мнения на представителите на основните опониращи си страни, на активистките движения и на медиите. В същото време, в коментарите си Петър Волгин, Калина Андролова и Божан Петров за пореден път успяват да изкарат наяве същината на проблема от законова, политическа, социална и културна гледна точка – нещо, което мнозинството медии спестиха на своята аудитория при отразяването на темата за протестите.
Гражданска журналистика
Един от най-интересните процеси, които наблюдавахме в периода около протестите за защита на природата, е активното отразяване на темата в социалните мрежи и блоговете. Като че ли този път гражданските журналисти най-явно демонстрираха безпомощността на традиционните медии да отразяват адекватно процесите в обществото, било то умишлено или поради липса на ресурс или заинтересованост. Убедени сме, че в болшинството от случаите най-уместните въпроси и коментари бяха повдигнати от граждани, активни в онлайн пространството. Такъв е и текстът от сайта на Александър Мануилов „Свобода или Витоша”- отличен пример за категорична гражданска позиция и качествена журналистическа работа.
Негативна класация
АЕЖ-България получи множество сигнали от граждани срещу материал на в. „Телеграф”, озаглавен „Випуск 2012 г. най-тъп”.  Според тях заглавието е изключително обидно, уронва пресижа на цял един випуск и достойнството на учениците.
Бихме искали да отбележим и цялостното отразяване на темата за гражданските протести от страна на телевизия btv противоречи на принципите на професионалната журналистика и на етиката в медиите. Първоначалното игнориране на темата, последвано от откровени манипулации (репортажа на бТВ от 20 юни, когато в новинарска емисия „на живо” бе отразяван контрапротеста на защитниците на промените в горския закон с кадри от демонстрацията на природозащитниците) предизвика безпрецедентен обществен гняв и призиви за бойкот срещу конкретната медия, както и до разочарование и недоверие към българската журналистика като цяло. Освен в социалните мрежи, гражданите изразиха недоволството си срещу телевизията и чрез 46 жалби до СЕМ, който, макар и да не откри нарушение на Закона за радиото и телевизията, призна, че е налице „тенденциозно” отразяване на протестите.  Не може да не отблежим като положителн факт, че в крайна сметка телевизията се изивни на зрителите си. Както и не може да не споменем, че  btv не беше единствената медиа, която не отразяваше протестите обективно.