Sensika Technologies, българска компания за медиен мониторинг, организира интердисциплинарен хакатон с цел борба срещу дезинформацията в онлайн медиите. Hackathon Against Disinformation ще се проведе на живо от 11 до 13 ноември 2022 г. в Campus X (бул. „Александър Малинов“ 31, София).

В рамките на събитието технологични и медийни експерти ще обсъдят ролята на технологиите в борбата срещу разпространението на дезинформация и заедно ще работят върху създаването на инструмент, оценяващ достоверността на новинарските сайтове.

Журналистката Миролюба Бенатова ще разкаже как медиите могат да повлияят на възприятията. Експертът по данни Никола Тулечки ще демонстрира агрегатор за социални медии, показващ как консумацията на съдържание от недостоверни новинарски уебсайтове в социалните медии влияе върху потребителите. Божидар Божанов, първи министър на електронното управление в България, ще представи регулаторните механизми и политиките на ЕС за борба с източниците на дезинформация.

Партньор на хакатона е българският сайт за проверка на фактите Factcheck.bg, инициатива на Асоциацията на европейските журналисти.

Крайният срок за регистрация е 7 ноември 2022 г.