Антикорупционният фонд (АКФ) обяви носителите на „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“ за 2022 г. на специална церемония, която се проведе в Международния ден за борба с корупцията 9 декември.

Журито с председател доц. Георги Лозанов, преподавател по журналистика и медиен експерт, и членове Светлана Джамджиева, главен редактор на Клуб Z, Калин Манолов, журналист, адвокат Стоян Мадин и Стефан Кръстев от екипа на АКФ, разгледа 36 номинации на журналисти във всички категории на конкурса и присъди 6 награди.

Голяма награда за журналистическо разследване получава Генка Шикерова (член на АЕЖ-България) за поредица от материали в „Свободна Европа“, представящи слабоизвестни факти по няколко емблематични случая: избягването на данъчно облагане от „Лукойл Нефтохим Бургас“ (https://bit.ly/3YaKDHq), овладяването на границата при ГККП „Капитан Андреево“ (https://bit.ly/3HmyN6V), схемите за нагласени търгове в продажбата на дърва за огрев (https://bit.ly/3VLdksH) и неяснотите в биографията на служебния енергиен министър (https://bit.ly/3h9l7l2).

Специална награда за журналистическо разследване получава Ивайло Станчев от „Капитал“, за поредица материали, повдигащи съмнения за конфликт на интереси, нагласени обществени поръчки и злоупотреби в АЕЦ „Козлодуй“ (https://bit.ly/3VQgmMA).

Награда за регионална журналистика получава Лалка Димитрова от „Дарик“ – Бургас, за разкриване на регионалните измерения на проблем с европейско значение – липсата на надеждна система за идентификация на влизащите в България лица, търсещи закрила (https://bit.ly/3FCqmTD).

Награда за утвърждаването на върховенство на правото получава Полина Паунова, „Капитал“, за поредица от материали, които систематично осветяват практики в разрез с върховенството на правото по високите етажи на властта. Една от статиите, с които е номинирана Полина Паунова, може да бъде прочетена тук: https://bit.ly/3BnRfZ0.

През 2022 г. журито връчва и Специална награда за утвърждаването на принципите на върховенство на правото на Татяна Ваксберг, „Свободна Европа“, за поредица публикации, които популяризират основни понятия от сферата на международното хуманитарно право, отнесени към войната в Украйна. Една от статиите, с които е номинирана Татяна Ваксберг, може да бъде прочетена тук: https://bit.ly/3VTDMQG.

Награда за млад журналист получава Кристиян Юлзари (член на АЕЖ-България) за оригинално и задълбочено разследване на съмнения за злоупотреби при разпределянето на средства за развитие на младежки дейности от страна на Министерството на младежта и спорта (https://bit.ly/3Pfozap).

През 2022 г. Антикорупционният фонд връчва наградите „Червена линия“  за трети път.

„Без смелостта на журналистите, които неотстъпно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, борбата с корупцията е невъзможна. Това е посланието на наградите и надеждата ни е, че с тях отдаваме дължимото на ключовия принос на журналистическата общност за разкриването и противодействието на корупционните практики“, заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Конкурсът „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“ се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.