Асоциацията на европейските журналисти – България е партньор на събитието „Нещо скрито, за което трябва да се знае. Оке Орнстайн и изкуството на разследващата журналистика“, организирано от Антикорупционния фонд. Онлайн събитието ще се проведе от 18 ч. в сряда и може да бъде гледано на живо на този адрес във Фейсбук.
Оке Орнстайн е един от най-известните холандски разследващи журналисти. От 2000 г. до 2016 г. работи в Панама, където действащите офшорни закони привличат съмнителни фигури от цял свят. Разследванията му за наркобосове, корупционни схеми и международни измамници му носят популярност и награди, но и множество заплахи и престой в Панамски затвор, от който Оке е освободен след глобална кампания за подкрепа. След завръщането му в Холандия почти не минава ден, в който Оке да не се защитава в съда по обвинения за уронване на престижа на обектите на разследванията си.
Какви са съставките на доброто журналистическо разследване? Как се открива добрата история? Как да запазиш спокойствие, когато те сплашват? И как да пишеш точно и завладяващо? Оке Орнстайн ще анализира някои от най-интересните си разследвания, за да представи на българската аудитория своите отговори на тези въпроси.
„Разследващата журналистика е да намериш нещо скрито, за което трябва да се знае. И да разкажеш за това с внимание към детайла и към абсурда, на това, което често се случва.“
Оке Орнстайн е работил като телевизионен продуцент, сценарист и копирайтър. Разследващата му журналистика се появява в радио, телевизионни и наративни формати в медии като NTR, Radio Netherlands, Het Parool, de Volkskrant, Al Jazeera and Newsmax. Номиниран е и е печелил множество награди, сред които Prix Europa, Prix Iris и Golden Rose.
Събитието се провежда в партньорство с Асоциация на европейските журналисти България и Студентски съвет при Софийски университет.
Това събитие се провежда с подкрепата на посолството на Кралство Нидерландия в България. Съдържанието на събитието е отговорност на Антикорупционния фонд. Всички изявления, направени в рамките на събитието, са отговорност на организаторите и участниците и не отразяват непременно позицията на Правителството на Нидерландия.