Двама от специалните гости на конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“ – Алексей Ковальов и Браян Бойтлър – ще водят семинари за български журналисти. Семинарите ще се проведат ден след самата конференция, на 2 декември (петък) в Сохо., на ул. „Искър“ 4 в София.

Темата на семинара на Алексей Ковальов е „Разследваща журналистика във враждебна среда“, а на този на Браян Бойтлър – „Как да развиваме успешни подкасти“.

Семинар „Разследваща журналистика във враждебна среда“, 9:30, 2 декември, Сохо, ул. Искър 4.

Какво е да правиш журналистически разследвания в крайно враждебна среда? Алексей Ковальов, разследващ редактор на руската медия Meduza, ще разкаже за опита си. До тази година Ковальов работи в Москва и публикува разследвания в медия обявена и третирана като “чуждестранен агент”. От март 2022, той е принуден да емигрира от Русия и да се установи в латвийската столица Рига, където е и редакцията на Meduza.

В рамките на семинара Ковальов ще разкаже за най-емблематичните разследвания, от които е бил част. 

  • Какви инструменти и тактики могат да използват журналистите, за да заобиколят цензурата и да се доберат до информацията, от която имат нужда, когато средата е крайно враждебна към тях? 
  • Какво е да си чуждестранен агент в собствената си държава и как се прави разследваща журналистика в изгнание? 
  • По какъв начин журналистите защитават източниците си, за да не попаднат и последните под ударите на властите? Трудно ли е да се убедят източниците да сътрудничат, когато последствията за тях биха могли да бъдат значителни?
  • Как руски журналисти, работещи в руска медия, разследват военни престъпления, извършени от руски войници в Украйна? Какви са моралните дилеми, които поставят тези случаи?
  • Какви са стратегиите, които Ковальов използва за борба с прокремълската дезинформация и пропаганда?

Семинарът ще бъде модериран от американския журналист Майкъл Монтгомъри, който е продуцент на радио/подкаст поредицата за разследваща журналистика Reveal на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния.

За кого е подходящ семинарът:

  • Разследващи журналисти, международни редактори, всички репортери, които искат да повишат квалификацията си и да получат идеи за материали, активисти, експерти в различни области, желаещи да се запознаят отблизо с работата на разследващата журналистика, студенти и представители на академичната общност.

 

Работният език е английски и не е предвиден превод на български.

Вариантите за участие са два, като и за двата е необходима регистрация тук. Участниците могат да изберат дали да кандидатстват за безплатно място, като напишат каква е тяхната мотивация да се включат, или да запазят своето място срещу 50 лв. Местата са ограничени и организаторите си запазват правото да поканят за участие онези участници с най-добри мотивации.

В случай че решите да използвате платената опция и за двата семинара, общата такса е 70 лв., вместо 100.

 

Семинар „Как да развиваме успешни подкасти“ 12:00, 2 декември, Сохо, ул. Искър 4.

Браян Бойтлър

Подкаст програмите набраха огромна популярност. Успехът им се дължи в голяма степен на тяхната достъпност – устройствата направиха така, че лесно да можем да запишем звук, дори в домашна среда. И всеки от нас смята, че има какво да каже на света. Статистиката обаче е безкомпромисна – повечето подкаст проекти трудно достигат до повече от няколко епизода. 

Най-популярният подкаст на американската Crooked Media – Pod Save America, има над 175 млн. изтегляния. Как се създава един толкова успешен подкаст проект ще научите от главния редактор на Crooked Media Браян Бойтлър. Самият Бойтлър освен ръководител е и водещ на собствен подкаст Positively Dreadful.

Той ще сподели с българската аудитория как едно подкаст начинание може да стане устойчиво и да носи доходи на създателите си.

За кого е подходящ семинарът:

 

  • Водещи на подкаст програми, продуценти и главни редактори, журналисти със собствени медийни проекти или обмислящи такива, активисти и граждани, които искат да стигнат до по-широка аудитория, студенти и представители на академичната общност.

Работният език е английски и не е предвиден превод на български.

Вариантите за участие са два, като и за двата е необходима регистрация тук. Участниците могат да изберат дали да кандидатстват за безплатно място, като напишат каква е тяхната мотивация да се включат, или да запазят своето място срещу 50 лв. Местата са ограничени и организаторите си запазват правото да поканят за участие онези участници с най-добри мотивации. В случай че решите да използвате платената опция и за двата семинара, използвате 30% отстъпка и общата такса е 70 лв.