Все по-дискутирана и все по-злободневна става темата с преминаването от левове към евро. Въпросът е обаче ЗАЩО тази тема буди тревога? Дали финансовата грамотност и познанията ни в сферата на микро и макро икономиката са напреднали или просто темата е поредното нещо, което да ни разделя. Ако последното е вярно, то засега се справя отлично.

Българският център за нестопанско право и Асоциацията на европейските журналисти Ви канят на онлайн дискусия от 17:30 ч. днес, 13 декември.

В края на октомври парламентът възложи на правителството да ускори процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лв. за 1 евро. Това нажежи страстите и в ежедневието си всеки извади своите опорки ЗА и ПРОТИВ. Къде обаче е истината и може ли да се обединим около една обща идея? Въпросите са много от това как промяната ще повлияе на икономиката в голямата картинка, до дребните питанки като това – как ще стане преходът и по колко вида валута ще носим в портфейла си.

Само ние ли се вълнуваме?

Преди нас на опашка за евро са хърватите, които от 1 януари трябва да станат член на зоната. С членството на Хърватия в еврозоната, както и в Шенген, от 1 януари 2023 г. страната ще стане една от петнадесетте държави в света, които са членове едновременно и на НАТО, и на еврозоната, и на Шенген. Но и в Хърватия въпросът беше дискусионен и там анти-евро вълната беше удобна трибуна.

Все още твърде много хора помнят израза „старите пари“

Защитниците на анти-евро тезата плашат хората с това, към което обществото в България е особено чувствително – обедняване в резултат на спекула и ускоряване на инфлацията. Истината е, че у нас не беше направено много за запознаване на обществото с направеното досега в подготвителния етап за приемане на еврото, не се обясняват ясно и разбираемо ползите за бизнеса и хората от него, не се комуникира има ли наистина рискове, какви са те и как ще бъдат избегнати.

В следващото издание на Гражданския стопаджия ще проведем дискусия, която ще ни провокира да (си) отговорим на няколко въпроса:
  1. Поредна българска драма ли е приемането на Еврото или топлата вода вече е измислена и пътеките са отъпкани?
  2. Какви неудобства ще създаде преходът за всеки един от нас?
  3. Ще помогне или ще спъне бизнеса промяната?

Водещ на дискусията ще е:

Д-р Илия Вълков – член на Управителния съвет на АЕЖ-България, зам.-главен редактор на сп. „Мениджър“ и университетски преподавател. Има опит като репортер и коментатор за различни авторитетни медии в България (Клуб Z, телевизия БиАйТи, Дневник, Сега, Дарик радио), водещ на актуални и дискусионни телевизионни формати. Той е магистър по социология и доктор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Автор е на множество научни публикации и на монографията „Комуникация на граждански движения“. Преподавател в Катедра на ЮНЕСКО „Медии и обществени комуникации“ на УНСС по дисциплините медии и политика, медийна етика, радио и телевизионна журналистика.

Говорители:

Любомир Дацов – член на Фискалния съвет на България, бивш зам.финансов министър, отговарял за бюджета, структурните реформи и координацията на еврофондовете. Бил е член на икономическия и финансов комитет към съвета на финансовите министри в ЕС. Инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България. Завършил е УНСС- София и има редица специализации по макроикономика и бюджетен мениджмънт.

Румяна Трилева – търговски директор на български бизнес, част от хранително-вкусовата индустрия с над 25-годишна история и повече от 60 служители. Майка на две деца. Граждански активна с интерес в икономиката, бизнеса и финансите.

 

Задайте своите въпроси ТУК – на Facebook страницата на БСНЛ!

КОГА: 13 декември от 17:30 часа

Гледайте ни във Facebook

Досега в поредицата дискусии на Гражданския стопаджия говорихме по темите:

1.  Няма за кого, но ще гласувам…

2. Преброихме се, и какво от това?

 

Гражданският стопаджия се организира съвместно от Български център за нестопанско право и Асоциация на европейските журналисти – България. Ежемесечните срещи на Клуба на Гражданския стопаджия ще се провеждат в дискусионен формат с водещ журналист, експерт по избраната тема и гражданин с позиция. Ако искаш ти да си въпросния гражданин в една от предстоящите дискусии, не се колебай да ни пишеш на [email protected]