Асоциацията на европейските журналисти − България призовава политическите партии да преразгледат стратегиите си за публична комуникация и да се уверят, че те отговарят на изискванията за прозрачност и отчетност пред избирателите.

Демокрация без медии е невъзможна и партиите, които изповядват демократични ценности, трябва да демонстрират с поведението си, че осъзнават този факт. 

В петък лидерите на коалицията “Продължаваме промяната − Демократична България” обявиха пресконференция, но след това се оказа, че присъстващите журналисти не могат да задават въпроси, а са били извикани само, за да отразят изявление. Това е проява на неуважение към журналистите, които не представляват стойки за микрофони и камери, а са професионалисти и вероятно имат по-важни занимания от това просто да записват изявления или да съдействат за предаване “на живо” в обедните новини. 

Миналата сряда на пресконференция на политическа партия ГЕРБ бе обявено, че лидерът на партията Бойко Борисов няма да отговаря на въпроси, макар че впоследствие той все пак направи изключение за някои по-напористи репортери. 

Политиците не би трябвало да ограничават достъпа на медии и журналисти до свои публични събития и пресконференции. Напоследък забелязваме тревожна тенденция в това отношение. Неколкократно видяхме подобни недопустими действия за изгонване на журналисти от страна на лидера на политическа партия “Възраждане”. На последното си публично събитие преди изборите лидерът на “Възраждане” изгони и журналистка от БНТ, а в следизборната вечер си позволяваше квалификации кой е и кой не е журналист. 

Вместо да преценяват по свое усмотрение кой е журналист и кой не, е по-добре в началото на публично събитие да обяват накратко правила и само ако някой не се съобрази с тези правила, да бъде молен да напусне. Например, в началото на пресконференцията може да се посочи кога ще е времето за въпроси, по колко въпроса може да зададе всеки и каква ще е поредността. Насърчаваме политиците да използват опита на специалисти по комуникация, а не да оставят у аудиторията усещане за аматьорщина при организирането на събития с присъствието на медии.

Политиците дължат на обществото отговори, а журналистите са онези, които задават въпросите от името на своята аудитория. Затова, както сме отбелязвали и преди, общуването с медии, не може да бъде заменено с излъчване на живо в социалните мрежи, не трябва да бъде заменено и от интервюта само пред удобни медии и/или с предварително уговорени въпроси.

Не на последно място, подчертаваме, че журналистите също имат свои отговорности и са длъжни да съблюдават етичните стандарти в професията. Онези, които го правят, трябва да се ползват от солидарността на своите колеги, независимо от конкурентната среда, в която работим.