Журналистът Нейтън Рот от Американското обществено радио, NPR, пристига в София за конференцията „Новите фронтове във войната”, която ще се състои този четвъртък в Гранд хотел „Милениум” в София. 

Рот се е специализирал в отразяването на теми, свързани с околната среда и американския Запад. Базиран в Калифорния, Рот прекарва голяма част от времето си на път, като прави репортажи по различни проблеми – от горските пожари в Калифорния до сложни въпроси като опазването на застрашени видове. От началото на войната в Украйна насам обаче той прекарва четири месеца в страната като военен кореспондент. 

Други гости на конференцията са известни журналисти от Украйна, Русия, Нидерландия, България. Участието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация. Повече за конференцията и възможност за регистрация ще откриете тук

Анна Акаге е украинска журналистка, която живее и работи във Франция. Тя отразява геополитически теми със специален фокус върху бившите Съветски републики, отношенията между Русия и Украйна и военната фотография. Нейни материали са били публикувани в редици чуждестранни и украински издания, включително he Atlantic Council, Ukraine World, Worldcrunch, LensCulture и doc! Photo.

Андрей Захаров е разследващ журналист, който работи за руската секция на Би Би Си. Преди това той е работил като репортер и икономически редактор за руското издание Fontanka.ru в Санкт Петербург, а през 2016 г. се присъединява към екипа на руското списание RosBusinessConsulting като разследващ репортер. Четири години по-късно той е избран за стипендиант на престижна програма към Колумбийския университет в Щатите. През годините работата му се фокусира върху разследвания на корупция и злоупотреба с власт, включително и на хора, близки до руския президент Владимир Путин. През 2021 г. Андрей е обявен за „чуждестранен агент” от властта в Русия и принуден да напусне страната.

Мария Коренюк е журналистка от Би Би Си, която работи в специализирания отдел по дезинформация на британската медия с фокус върху справянето с руската пропаганда. Преди да се присъедини към екипа, Мария е работила като телевизионна водеща за украинската секция на Би Би Си в Лондон, както и като кореспондент на Euronews и украински медии в Киев. В момента е ръководи екип в Би Би Си, който разследва руските военни престъпления и разпространяването на пропаганда в окупираните райони на Украйна. 

Йоани де Райке е нидерландска журналистка на свободна практика, която е базирана в Брюксел. През по-голяма част от времето тя е на път, тъй като отразява различни политически и социални теми в Европа и света. 

Специализира в отразяването на конфликти и войни и познава задълбочено различни конфликти в Близкия изток. Автор е на три книги: „В ръцете на талибаните” (2009), „Пакистан, най-опасното място на света” (2012) и „Бомби в Брюксел – пет години след атаките от 22 март 2016” (2021).Отразява войната в Украйна още от самото начало на конфликта. 

Цялата програма на конференцията можете да откриете тук. Очакваме ви в хотел Милениум в четвъртък, 10 ноември.