ЕК видя тежкото състояние на медийната свобода в България

300

Асоциацията на европейските журналисти – България приветства констатациите в първия доклад за върховенството на закона в държавите членки на ЕС, който беше представен вчера. 

Основна част от анализа е посветена на състоянието на медиите, като констатациите за България обхващат проблеми, които АЕЖ е посочвала нееднократно през годините.

Заключенията на ЕК се базират на публично достъпна информация.

Сред тях са съмненията относно политическата независимост на членовете на Съвета за електронни медии, прозрачността на медийната собственост, натискът върху отделни журналисти и медии. 

Констатацията, че политическият климат не е благоприятен за независимите медии и много медийни собственици предпочитат да бъдат близки до правителството, отговаря на обективна реалност, както и заключението, че масово национални и регионални издания водят проправителствена редакционна политика.

Рекламата на държавни институции и фирми, както и информационните кампании на европейски програми, също са посочени като средство за контрол над медиите от страна на правителството. 

ЕК отчита и контролът, който политици имат над медии, без да имат формална връзка със собствеността. 

Във връзка с въпросителните около собствеността на медиите у нас, които четем в доклада на ЕК, АЕЖ призовава за сериозен и независим анализ на решенията и дейността на Комисията за защита на конкуренцията – орган, който би трябвало да следи за защита на конкуренцията и да възпрепятства създаването на медийни конгломерати, които съсредоточават икономически и финансов ресурс върху широки сегменти от медиите в България. 

Като проблем са посочени и атаките, както чрез съда, така и чрез клеветнически кампании срещу отделни журналисти.  

Мисията на АЕЖ е да продължи да се бори за подобряване на медийната среда. Ще продължим да следим всяко посегателство срещу свободата на словото и да гарантира защита на нашите колеги, станали обект на подобни посегателства.