Общо 7 младежи взеха участие в обучението с фокус върху инструментите срещу дезинформацията, което АЕЖ-България организира на 12 и 13 февруари 2022 г. като част от международната програма „Fake the System: Европейски инструменти срещу дезинформацията“.

В програмата бяха включени практически занимания и анализ на добрите практики в ЕС, които бяха представени от Мария Черешева, зам.-председателка на АЕЖ-България и журналистка с богат опит. Инструментите за проверка на фактите и принципите на работа на фактчекинг организациите бяха представени от журналиста от плтаформата Factcheck.bg Георги Марчев. Защо е важно да проверяваме фактите и да се противопоставяме на дезинформацията беше темата на разговора с Матю Брунвасер, американски журналист, който изследва дезинформацията в България.

В следващия етап от програмата селектираните участници ще систематизират тенденциите в разпространението на дезинформация в България и ще ги представят пред международните партньори в проекта по време на 5-дневна международна мобилност в Университета „Лусофона“ в Лисабон (Португалия) през април 2022 г.

„Fake the System: Европейски инструменти срещу дезинформацията“ е съвместна инициатива на пет организации – Italy for EU (Италия), MAD for Europe (Испания), Mano Europa (Литва), COFAC (Португалия), MHT CONSULT APS (Дания) и АЕЖ-България, и е финансирана по програмата „Еразъм +“ на ЕС.