За повечето създатели на подкасти техните предавания са най-вече любимо хоби – платформа за споделяне на гледни точки и идеи със света. Все повече предавания разширяват своите общности и влияние и все повече продуценти обмислят как да монетизират работата си. На свой ред това повдига важния въпрос за бъдещето на подкастите и дали те могат да се превърнат в устойчив инструмент за създаване на качествено съдържание?

В последния ден на „Заслушай се: Силата на подкаста“, първия подкаст фестивал в България, петима лектори споделиха своя опит с превръщането на аудио предаване в донякъде стабилен, малък бизнес. Тази задача обаче може да бъде сериозно предизвикателство дори в страни, където подкастите не са ново явление. Въпреки примера на американския комедиант Джо Роган, който подписа ексклузивна мултимилионна сделка с технологичния гигант Spotify, повечето автори не могат да разчитат на такива партньорства, за да поддържат предаванията си живи.

„Повечето от нас не са Джо Роган“, каза Кейти Лий, един от водещите на The Europeans, в панел, посветен на стратегии за монетизация. „Независимият подкаст е малко вероятно да ви направи милионер или милиардер. Трябва да има друга причина да го правите. Може би имате послание, което искате да споделите със света, или просто искате да прекарате известно време в творчество.“

Макар Лий да посъветва създателите да не „го правят заради парите“, тя също отбеляза, че качественото съдържание може да привлече спонсори и нова аудитория. За да стане устойчив, The Europeans разчита на комбинация от източници на приходи като реклама, безвъзмездно финансиране и подкрепа за слушатели.

Именно подкрепата от слушателите е в основата на модела на финансиране на NARA, първия подкаст в Литва с фокус върху теми, свързани с политика, социално неравенство и културни проблеми. След като предаването на водещия Каролис Вишняускас събира над 50 000 евро в платформата Patreon, той вярва, че все повече хора са готови да подкрепят различни автори в дигиталната ера.

„Преди беше модерно да получаваш неща безплатно, като например да изтеглиш пиратски филм. На тази практика се гледаше като на нещо умно“, отбеляза Вишняускас. „В Литва сега хората разбират, че всъщност е умно да инвестираш в други автори, защото те могат да ти се отблагодарят [с усилията си]. Обожавам тази промяна в културата на обществото.“

За българските създатели на подкасти също има някои обещаващи знаци, че форматът може да стане по-популярен. Заключителната дискусия на фестивала събра Георги Ненов от „Свръхчовекът“, един от продуцентите на „Говори ѝнтернет“ Еленко Еленков и журналистката Полина Паунова, водещ на политическия подкаст “Превод в ефир“ по радио „Свободна Европа“. Тримата участници са умерени оптимисти за бъдещето на този жанр в България.

„Вярвам, че ние като хората, които вече сме създали подкасти, сме двигателят, който трябва да помага на другите, които искат да стартират сега“, каза Ненов. Освен това, Паунова и Еленков отбелязаха, че подкастите в България се нуждаят от повече разнообразие, за да не се ограничават до токшоута. Участниците в дискусията смятат, че по-големите компании и фирми ще започнат да разпознават подкастите като привлекателна платформа за популяризиране на своите продукти, което от своя страна би мотивирало повече хора да създават съдържание.

Лекциите и дискусиите от фестивала можете да гледате на запис (на английски език) в You Tube канала на АЕЖ-България и на сайта на събитието. Те ще бъдат качени и на български език в страницата на АЕЖ-България във Facebook. (Записи от специалните обучения в програмата не са налични.)

Фестивалът „ЗАСЛУШАЙ СЕ: Силата на подкаста“ се проведе с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Фондация „Америка за България“.