Във фокуса на заключителния ден от подкаст фестивала „Заслушай се“ vol. 2 попаднаха авторите на четири подкаста, произведени в България. След това на живо бе записан епизод на „Перисокоп“, подкаста на организаторите от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Гостите на хибридното събитие, което се състоя на 10 декември, бяха приветствани от регионалния директор на Фондация „Фридрих Науман“ Мартин Котее, програмния директор на Фондация „Америка за България“ Ленко Ленков и председателката на АЕЖ-България Ирина Недева. Котее, който в миналото е бил репортер, сподели, че за него аудио журналистиката винаги е била най-добрия метод за разпространение на идеи и това е причината в днешно време публиката да прегръща подкаст формата.

„Гледайте на подкастите като своего рода ренесанс на радиожурналистиката. Чрез тях вие карате хората да се фокусират и да си представят различни идеи, докато слушат“, каза Котее. Ирина Недева, която е радиожурналистка по призвание, сподели, че подкаст формата не се конкурира с радиото, а се допълва. „В подкаста имаме шанса да погледнем в дълбочина една тема; той е като книга, в която се потапяш“, каза тя. Ленко Ленков пък благодари на АЕЖ-България за усилията на организацията в борбата срещу дезинформацията, свързана с ваксините срещу COVID-19.

Първият подкаст, представен по време на събитието, бе този на радиожурналистката Николета Атанасова от БНР. След години отлагане, през 2020 г. тя започва своя първи подкаст – „Мястото“, който се публикува от независимата онлайн медия „Тоест“.

„В България повечето подкасти са в диалогична форма, а аз исках да правя фийчъри, които разказват лични истории и през тяхната призма да разгръщам социални явления“, разказа Атанасова. „Това е възможност за слушателите да се поставят на мястото на героя. Драматургично такъв подкаст се структурира като филм или книга – започваш с най-силното, после навързваш малките конфликти, последвани от развръзка и силен финал“, добавя тя. В първите четири епизода от „Мястото“ Атанасова проследява двама младежи, които взимат активно участие в летните протести от 2020 г.

„Аз имах възможност три месеца да вървя с тях – по палаткови лагери и площади, можех да разговарям с тях в различни среди“, споделя тя. В следващите епизоди от подкаста тя разказва за перипетиите на войник по време на Първата световна война… през погледа на неговия внук.

След Атансова дойде ред на американеца Ерик Холзи, автор и водещ на The Bulgarian History Podcast – серийно предаване, което разказва за историята на България от средните векове до модерността на английски език. Холзи влезе в ролята на „историк от бъдещето“ и разказа за турболентните събития, случили се в страната през 2021 г., от дистанцията на времето, фокусирайки се върху най-значимите политически и социални събития от последната година.

Третият участник във фестивала бе Катерина Василева, която представи своя подкаст „Полифем“, посветен на участието на жените в политиката. Тя започна с призив за подкрепа на кризисните и консултативни центрове за жертви на домашно насилие, а след това разказа как се е вдъхновила да започне своята инициатива.

„Запитах се от какво има нужда една бъдеща българска Джасинда Ардерн, която израства в тази среда в момента. Теорията и статистиките за участието на жените в публичния живот едва ли биха й помогнали, но не така стоят нещата с вдъхновяващите истории“, каза Василева, която е и сред първите автори на платформата за журналистически материали на ученици sCOOL Media (един от проектите на АЕЖ-България).

Сред героините на нейните подкасти са активистката от Беларус Светлана Тихановская, личното вдъховение на Катерина – новозеландската министър-председателка Джасинда Ардерн, както и първата българска суфражетка Димитрана Иванова.

„В техните успехи и провали, колебания и притеснения аз видях себе си. Сега им се възхищаваме за силата, но те са били обикновени хора, които също са се страхували на всяка стъпка от пътя си. За мен в това се крие силата на историите – чувстваме се по-малко сами, убеждават ни, че може да съществува един по-добър свят и ни подтикват да станем част от борбата за постигането му“, заключи младата журналистка.

Последни представиха подкаста си Свилен Георгиев и Мартин Граховски от пътешественическия подкаст InСтории на списание InGlobo. „Говорили сме за пътуването като спасение, устойчивото пътуване, обсъждали сме тайните на древен Египет“, разказа Георгиев. След това от дуото споделиха кои са любимите истории, разказани в подкаста. Сред тях са тази на авиоинженера Станислав Стоянов – Стенли, пропътувал 60 държави, планинския супербегач и туристически гид в Лапландия Мартин Стефанов. Любимите приключения на водещите пък са дългоочаквано пътуване до Намибия (Георгиев) и правенето на документален филм за Исландия (Граховски). „Това не са просто разкази за пътувания, а истории за живота и уроците в живота“, завърши Граховски.

В заключителната част от фестивала Ирина Недева модерира записването на живо на епизод от подкаста на АЕЖ-България „Перископ“. Темата бе „Ролята на журналистите в свят на дезинформация“, а панелисти – главната редакторка на Dnevnik.bg Велислава Попова, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и Николета Даскалова, медийна експертка във Фондация „Медийна демокрация“.

Първи започна доц. Кунчев, който сподели повече за личното си преживяване като буквална „жертва“ на фалшива новина – за своята собствена кончина. „Един конкретен случай показва колко далеч могат да стигнат хората, когато защитават очевидно грешни тези“, каза той. „Истината е, че показахме върхове на дезинформацията, оформи се група активни и агресивни антиваксъри, които, ако бяха малка креслива група от 2-5%, нямаше да са проблем, но в България трите политически кампании смесиха политика и пандемия, и някои хора и партии изградиха образите си върху отричането на ваксинацията“, добави той.

Николета Даскалова пък описа два централни „входа“, които допуснаха безконтролното разпространение на дезинформация в страната. „Това е централната публичност от страна на институциите и медицинската общности, които не бяха последователни в твърденията си. Медиите от години страдат от ниско доверие и самите те, разяждани от пристрастия и зависимости, не успяха да извоюват категорично доверието на публиката. Другият много важен канал бе алтернативната публичност на социалните мрежи, където се пресичат посланията на всякакви ‘герои’. Всички произвеждаме съдържание и сме отговорни за резултата“, сподели тя.

Велислава Попова също обърна внимание на тенденцията в социалните мрежи да се изразява емоционална и бърза реакция на всяка новина и сподели за някои от дилемите, пред които е изправена професионалната журналистика заради наплива от фалшиво съдържание в интернет. „Ако не сме писали по някоя дезинформационна тема, защо да я опровергаваме след това? Но има и случаи, в които читателите ни сигнализират за важни дезинформационни теми и тогава ни се налага да ги коментираме“, сподели тя. Очаквайте скоро пълният запис на новия епизод на „Перископ“.

Събитието бе възможно благодарение на подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Фондация „Америка за България“. Цялата отговорност за съдържанието е на организаторите Асоциацията на европейските журналисти – България.

Снимки: Здравко Йончев