Уилям Хорсли, представител на АЕЖ за свободата на медиите

Афганистанските журналисти и други медийни сътрудници са сред намиращите се в най-голяма опасност от насилствени репресии след превземането на Афганистан от талибаните, което продължава безпрепятствено. Особено изложени на риск са онези, които са работили със западни медии или за 18 години са ползвали чуждестранна финансова подкрепа в (досега) жизнения медиен и информационен сектор на страната.

В момента стотици журналисти и техни близки са сред безбройните афганистанци, борещи се да се доберат до безопасен самолетен полет сред сцени на хаос и понякога насилие. Шокиращата липса на далновидност или подготовка от страна на САЩ, Великобритания и други правителства в ръководената от САЩ коалиция има ужасни последици за мнозина наши колеги.

Досега западните правителства не се справиха със задачите да издадат достатъчно голям брой чуждестранни визи наведнъж, да обезопасят летището или да евакуират безопасно одобрените за пътуване. Западът, както вече стана болезнено очевидно, се провали в решаващото предизвикателство за установяване на стабилна и трайна демократична форма на управление в Афганистан. Този провал рискува да бъде усложнен от многостранна хуманитарна катастрофа.

Многобройни репортажи разказват за журналисти и телевизионни оператори в цялата страна, които са подложени на нападения или се крият. Жените, работещи в медиите, се нуждаят от специална защита пред опасността от тежки наказания и сексуални престъпления. Международната федерация на журналистите изчислява, че принудителното затваряне на медии вече е оставило без работа над 1000 афганистански медийни служители. (Вижте репортажа на „Гласът на Америка“.)

„Репортери без граници“ призоваха Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание за разглеждане на кризата в резултат от падането на Кабул и положението на журналистите в частност.

Представители на талибаните поставят свое знаме преди пресконференция (17 август 2021 г., Кабул). Снимка: AP

В телевизионната пресконференция на талибаните бе обявено, че свободата и независимостта на медиите ще бъдат уважавани, като това уверение бе посрещнато масово със скептицизъм или просто с недоверие.

Въпреки многобройните убийства и други целенасочени нападения срещу журналисти през последните години, обединените усилия на западните неправителствени организации и афганистанските журналисти доведоха до това, което Freedom House в своето проучване „Свободата в света (2021)“ нарича „жизнен медиен сектор“, с множество телевизии, радио станции и вестници, които са до голяма степен нецензурирани и способни да представят широк спектър от гледни точки. Почти за една нощ всичко това е изложено на риск да угасне.

Сега не е моментът за обвинения, а за превръщане на солидарността и изразяването на добра воля в практическа помощ за афганистанските журналисти, които показаха на собственото си общество неизмеримата ценност от съществуването на независими и разнообразни медии, както и от упражняването на свободата на словото дори пред лицето на нетолерантност и заплахи.

Асоциацията на европейските журналисти изцяло подкрепя инициативата на Международната федерация на журналистите (IFJ) за създаване на фонд за солидарност в Афганистан, който да насочва спешна подкрепа към журналисти с всички възможни средства и да подкрепи усилията на британските медии за евакуация както на журналистите, така и на онези, които са работили с тях.

АЕЖ също така призовава европейските правителства да действат незабавно, за да предоставят спешни хуманитарни визи, статути на бежанци и нови възможности в чужбина на афганистанските журналисти, намиращи се в крайна нужда – както за тях, така и за техните семейства. Това е особено валидно за жените, чието бедствено положение бе описано в лондонския Guardian.

Отворено писмо до британския премиер Борис Джонсън го призова да спази своето обещание за евакуиране на журналистите и техните сътрудници от Афганистан.