Представители на правителствата на 120 държави, над 1500 журналисти, активисти и експерти от академичния сектор се събраха в Лондон на 10 и 11 юли, давайки старт на нови механизми за сигнализиране и реакция при случаи на погазване на свободата на медиите. Инициатори на безпрецедентната глобална кампания са правителствата на Великобритания и Канада.

По думите на британския външен министър Джеръми Хънт, целта на Световната конференция за свободата на медиите в Лондон, която е първо по рода си подобно събитие, е била правителствата да се договорят за методи за защита на медийната свобода и санкции за тези, които я нарушават.

Наред с другата инициаторка на събитието, канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд, Хънт представи Глобално споразумение за свободата на медиите, което обвързва подписалите го страни да „говорят открито и да предприемат действия заедно”.

„Чрез създаването на коалиция за свободата на медиите те ще впрегнат силата на дипломатическите мрежи в отговор на глобалните заплахи и възможности”, заявиха официални лица.

Очаква се списъкът на правителствата, участващи в глобалната коалиция, да бъде обявен на Общото събрание на ООН през септември.

Хънт обяви още, че за следващия петгодишен период Великобритания ще отдели 18 милиона паунда за подобряване на медийната свобода в световен план, 3 милиона от които ще отидат за нов Световен фонд за защита на медиите, който ще осигурява финансиране за правна защита за журналисти и обучения за отразяващите конфликтни зони. Фондът ще бъде управляван от ЮНЕСКО, като Канада и други правителства вече обявиха, че ще се включат с финансиране.

Освен фонда за защита на медиите, на конференцията в Лондон бе обявено и създаването на независим панел от водещи правни експерти, които ще предлагат правни и други инициативи на правителства, подпомагайки ги в предотвратяването и справянето с ефектите от злоупотреби срещу журналисти.

Начело на панела застава бившия председател на Върховния съд на Великобритания Лорд Нюбергер, а негова заместничка е водещата правозащитна адвокатка Амал Клуни. В него ще се включат и други световноизвестни експерти в областта на свободното слово, сред които съдии, адвокати и представители на академичния сектор.

По думите на Клуни, която представи новосформирания панел, налице са „всекидневни доказателства, за свободата на медиите е в упадък”.

„Настоящата криза на информацията води както до заглушаване на истината, така и до засилване на дезинформацията в невиждани размери”, заяви правозащитничката.

Тя предложи и конкретни мерки срещу засиления натиск над журналистите, сред които са въвеждането на визова система за журналисти в риск, създаването независими органи за разследване на атаки срещу журналисти, както и налагането на санкции на правителства и индивиди, отговорни за подобни атаки.

В рамките на Глобалната конференция, Харлем Дезир, представител на ОССЕ за свободата на медиите, заедно със специалния докладчик по темата на ООН Дейвид Кей, и специалните докладчици за свободата на изразяване на Организацията на американските държави и на Африканската комисия за човешки права Едисон Ланза и Лорънс Мют представиха двадесетата съвместна декларация: „Предизвикателства пред свободата на медиите през следващото десетителие”.

Във фокус на документа попадат дигиталните права, като според докладчиците свободният достъп до интернет трябва да бъде признат за основно човешко право. Декларацията подчертава и други широко разпространени трудности и заплахи, пред които са изправени медиите днес, включително физически атаки, безнаказаност на нарушителите, влиянието на политиките в областта на сигурността върху свободното слово, непрозрачната медийна собственост.

Организаторите на конференцията, чието продължение ще се проведе в Канада през 2020 г., я определиха като огромен успех, но събитието не премина без противоречия.

Международната организация „Индекс на цензурата” осъди решението на външното министерство на Великобритания да откаже да акредитира руските агенции RT и Спутник за събитието.

В някои от сесиите, участници и гласове от публиката изразиха притесненията си, че поетите досега ангажименти не са били последвани от конкретни действия. Чуха се и критики във връзка с ареста на създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж в Лондон и поисканата му екстрадиция от САЩ.

В навечерието на конференцията, 33 организации, сред които и АЕЖ, призоваха присъстващите страни моментално да освободят задържаните журналисти, да сложат край на убийствата и атаките срещу журналисти, както и на ширещата се безнаказаност, на която се радват извършителите.

Според специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Агнес Каламард, продължаващата неспособност виновниците за бруталното убийство на колумниста на Уошингтън пост Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г. показва спешната нужда от въвеждането на наднационален процес на ниво ООН, който да разследва подобни престъпления. На конференцията в Лондон тя предложи създаването на механизъм за разследване, благодарение на който достъпът до справедливост да не зависи от компрометирани съдебни институции на национално ниво.

Каламард призова правителствата да „оставят икономическите си интереси настрана, да се борят с безнаказаността и да защитят правата на човека”.