Летен лагер по журналистика на sCOOL Media

Започна кандидатстването за петото издание на летния лагер на sCOOL Media, който ще се проведе между 1 и 8 юли 2024 г. Лагерът е напълно безплатен и се организира от Асоциацията на европейските журналисти, Българо-американската комисия „Фулбрайт“ и Фондация „Америка за България“. В него ще могат да се включат 20 ученици от 8. до 12. клас.

Участници в предишните издания на лагера днес са сред най-добрите млади журналисти в България и работят за престижни медии. Други избраха различен професионален път, но продължават да използват уменията, които са придобили.

Поканили сме едни от най-добрите български журналисти, както и специални гости от чужбина. Кандидатите трябва да владеят свободно английски език, затова и кандидатстването е само на този език. Организаторите покриват всички разходи за път, храна и настаняване.

Темата, която учениците ще отразяват през тази година, е „Глобални предизвикателства, местни проявления: как глобалните проблеми засягат моята общност“.

В конкурса се допускат различни журналистически формати: текст, видео, аудио или мултимедийни проекти, които проучват как глобалните тенденции влияят на обществото, обръщайки внимание върху различните аспекти на темата (от климатичните промени и замърсяването, през икономическата и политическата нестабилност, здравните кризи и конфликти, до проблемите с човешките права, психичното здраве и технологичния напредък). Учениците ще влязат в ролята на репортери, за да разкажат как виждат пресечната точка между глобалните проблеми и местните общности и как глобалните предизвикателства се проявяват в квартала, училището или града.

Конкурсните материали могат да разгледат някои от следните примерни въпроси: Как екстремното време засяга твоя град? Как глобализацията променя местния пазар на труда? Какъв е ефектът от изтичането на мозъци и миграцията? Променя ли изкуственият интелект начина, по който работим и учим? Как глобалните проблеми с човешките права, като бежански кризи или движения за социална справедливост, резонират в твоя град? Има ли бежанци от Украйна, Близкия изток или Африка в твоя град? Как се е променил животът на тези хората, откакто са били принудени да напуснат страната заради война или конфликт? Кои са най-уязвимите групи в твоето населено място, които са най-засегнати от бедност и/или дискриминация? Как липсата на достъп до технологии и умения за цифрова грамотност поставя някои хора в неравностойно положение?

Журито от журналисти и представители на sCOOL Media и комисия „Фулбрайт“ ще класира най-добрите материали, чиито автори ще се борят за места в лятната програма.

Участниците ще получат:

  • възможност за безплатно участие в едноседмичен летен лагер;
  • възможността да се срещнат лично и да се учат от първокласни чуждестранни и български журналисти с богат опит в сферата на медиите;
  • възможността да публикуват своите истории на български и английски език в сайта на sCOOL Media;
  • непрекъснато менторство и съвети от опитни редактори;
  • възможността да се присъединят към редакционния екип на sCOOL Media след приключването на летния лагер и да продължат да подобрят своите репортерски умения;
  • членство в мрежата от възпитаници на летния лагер.

Задължителен критерий за участие е ученикът да е в гимназиален етап на обучение. Победителите ще бъдат обявени през юни 2024 г.

Критерии за участие в обучителния лагер:

  • Участникът трябва да бъде записан като ученик в гимназия в България преди 31 май 2024 г.
  • Крайният срок за участие е 15 април 2024 г. Материалите, изпратени след тази дата, няма да участват в надпреварата за летния лагер, но могат да бъдат публикувани на сайта на sCOOL Media.
  • Владеене на английски език на ниво B1/B2.
  • В случай че материалът е бил изготвен от група ученици, ръководителят на екипа ще получи номинация за участие в летния лагер.
Допълнителна информация