Отразяването на войната в Газа: уебинар с журналиста Рами Хури

АЕЖ-България кани български журналисти и медийни специалисти да се включат в уебинар с американския журналист от палестински произход Рами Хури (Rami Khouri). Той има над 50-годишен опит в теми, свързани с проблемите на Близкия изток. Разговорът ще е с фокус върху отразяването на войната в Газа и ще се проведе онлайн на 29 април от 19:00 ч. Модератор на събитието е Димитър Кенаров, журналист и писател, отразявал конфликтите в Ирак и Украйна.

По данни на „Репортери без граници“ към днешна дата 105 журналисти са загубили живота си в конфликта между Израел и Хамас в Газа, като поне 22-ма от тях са убити по време на изпълнение на професионалните си задължения. На фона на безпрецедентните жертви, призивите на международни журналистически организации и правозащитни групи за осигуряване на защита на журналистите и цивилните, както и на условия за работа на терен на местни и чуждестранни репортери, остават без отговор.

Възможно ли е изобщо адекватното отразяване на войната в Газа? Какви са основните предизвикателства пред журналистите, търсещи истината в кървавия конфликт? Какъв е важният локален контекст, който чуждестранните медии и журналисти често пропускат? Какво предстои? Това са част от въпросите, на които ще потърсим отговор с Рами Хури.

Участието в уебинара е безплатно, но със задължителна регистрация. Моля да попълните формата до 16:00 ч. на 29 април и ще получите линк за участие. Предвиден е превод на български.

Регистрация

За Рами Хури

Рами Хури е йордански и американски гражданин, произхождащ от палестинско християнско семейство. Той е основател и директор на Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs в Американския университет в Бейрут (AUB). В този университет той преподава и журналистика. Член е в консултативния съвет към журналистически департамент на Northwestern University в Доха и е старши сътрудник в Арабския център във Вашингтон, но без да е резидент там. През 2002 г. става стипендиант на Nieman Foundation към Университета в Харвард.

За Димитър Кенаров

Димитър Кенаров е писател, поет и журналист на свободна практика. Завършва Американския колеж в София и следва в Университета „Бъркли“, Калифорния. Дипломната му работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три академични награди. Работил е за издания като Esquire, Nation, Foreign Policy, New York Times и др. Негови пътеписи са селектирани три пъти за годишната антология „Най-добрите американски пътеписи“. Автор на българските стихосбирки „Пътуване към кухнята“ (2001 г.) и „Апокрифни животни“ (2010 г.), както и на сборника „Диктатори, трактори и други приключения“ (2023 г.). В момента работи над първата англоезична биография на Георги Марков, която предстои да излезе в американското издателство „Гроув/Атлантик“.


Източник на снимката: Correspondence with Wiki Palestine (Q117834684)‏‏
Автор: Wafa (Q2915969) in contract with a local company (APAimages)

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_29.jpg