Безплатно обучение за журналисти и студенти от Google News Lab

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) организира обучение на тема „Fact checking & News verification” съвместно с Google News Lab. Тренингът ще се проведе на 5 март (вторник) от 10.00 до 12.00 ч. в залата на Френския институт в България (площад „ Петко Р. Славейков” 3), София. Специален гост и обучител ще бъде Марек Милър, представител на Google News Lab за Централна и Източна Европа.

Ще бъдат представени практически съвети за търсене на информация и реални казуси от цяла Европа. Ще бъдат демонстрирани онлайн инструменти за проверка на факти, новини, видео и снимки. Сред акцентите са:

– Обратно търсене на снимки

– Google Maps и Google Earth

– Google Translate

– YouTube

– Други инструменти като picodash, who.is, wayback machine, suncalc, video news debunker и тн.

„Обучението ще отвори очите на онези, които се тревожат за бъдещето на журналистиката и за онези, които все още мислят, че фалшивите новини са само модерен термин”, казва Марек Милър.

Марек Милър работи в областта на медиите и журналистиката вече 15 години. По-голямата част от професионалния му опит преминава в най-големия издател в Полша (Polska Press Group) и това му дава възможност да наблюдава дигиталната трансформация на местните печатни издания от самото начало на този процес. Сътрудничил е на базираната в Далас медийна организация International News Media Association (INMA).

Обучението е безплатно, но местата са ограничени и се изисква предварителна онлайн регистрация. Крайният срок е до 16:00 ч. на 4 март, 2019 г. Владеенето на английски език на добро ниво е задължително, не е предвиден превод по време на събитието.