Конкурс „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“

Антикорупционният фонд (АКФ) приема номинации за тазгодишното издание на конкурса „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“.

Наградите отличават журналисти от печатни, електронни и онлайн медии, които са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаването на върховенство на правото в България.

„Корупцията на централно и местно ниво е един от най-сериозните проблеми в България,“ каза Бойко Станкушев, директор на АКФ. „Чрез наградите, които раздаваме за четвърти пореден път, искаме да поощрим журналистика, която е коректив на публичните институции и спомага за създаването на публична среда, в която корупцията и конфликтите на интереси не се толерират.“

Номинации могат да бъдат подавани за една или няколко от четирите категории на конкурса:

  • Награда за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси – ще бъдат връчени голяма награда (парична премия от 1000 лв. и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ) и специална награда (парична премия от 800 лв. и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ);
  • Награда за утвърждаване на върховенството на правото (наградата включва парична премия от 600 лв.);
  •  Награда за регионална журналистика по теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото (наградата включва парична премия от 600 лв.);
  • Награда за млад журналист до 35 г., работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото (наградата включва парична премия от 500 лв.).

Всички номинации трябва да са мотивирани с журналистически материали, публикувани в последната година (от 1 декември 2022 г. до 1 декември 2023 г.).

Формулярът за номиниране и пълните условия за всяка от категориите на конкурса могат да се изтеглят оттук: https://acf.bg/bg/chervenalinia2023/.

Церемонията по награждаване ще се проведе на 8 декември, ден преди Международния ден за борба с корупцията.

Крайният срок за кандидатстване е 1 декември 2023 г.

Допълнителна информация