Информационна сесия „Ролята на технологиите в съвременния свят и влиянието им върху журналистическата професия“

Антикорупционният фонд (АКФ) организира кратка информационна сесия на тема „Дигитален суверенитет: Ролята на технологиите в съвременния свят и влиянието им върху журналистическата професия“ на 25 януари (четвъртък).

По време на събитието, водено от правните експерти Лора Георгиева и София Желева, ще бъдат поставени въпросите има ли „добри“ и „лоши“ технологии, що е то „дигитален суверенитет“ и възможен ли е той? И още:

  •  Как и какви данни се събират и могат ли данните и технологиите да се използват за нарушение на човешки права?
  •  Кой и как определя баланса между личните права и употребата на технологии в дигиталния свят и баланса между правото на личен живот, от една страна и правото на информация и участие в публичен дебат, от друга? Как търсенето на такъв баланс се проектира в ролята на журналиста?
  •  Във взаимодействието между хора и машини гарантирани ли са човешките права, напр. при модериране на съдържание в социалните мрежи и при използването на съвременни техники за наблюдение и как да се защитим?
  •  Каква е ролята на изкуствения интелект и дигиталния свят? Как се обучава изкуствен интелект с авторски произведения и как авторите да защитят правата си?
  •  Има ли нужда от правна регулация в сферата на AI и до къде сме на национално ниво и в рамките на ЕС?

Информационната сесия ще се проведе в уютното пространство на „Щрак“ на ул. „Христо Белчев“ №3 от 11:00 до 13:00 ч. За да потвърдите участието си, моля попълнете следния формуляр.

Събитието се провежда с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България и е вдъхновено от участието в журналистическа конференция „Дигитален суверенитет“, проведена през октомври 2023 г. в Любляна, Словения, с участието на президента на Словения и експерти от цял свят, част от която е достъпна тук.

Регистрация