Семинар за журналисти „Основи и тънкости на изборните измами“

Обединението за честни избори (ОЧИ) организира първото си събитие, насочено към обучаване на журналисти с интерес към темата изборни измами. Трима лектори – Никола Тулечки, Полина Паунова и Стоил Цицелков, ще поставят рамки на дискусията за въвеждане в темата и ще отговорят на въпросите на журналисти относно  специфичната материя на изборните нарушения.

Кога е най-добрият момент за правене на репортажи? Как да използваме данни, за да открием секциите с най-съмнителни резултати? Какви са различните видове изборни измами и различните начини, по които става купуването на гласове? Отговори на тези големи и множество по-малки въпроси ще бъдат дадени по време на събитието, което ще се проведе на 23 февруари 2023 г. от 09:30 ч. в Event Studio 22.

Никола Тулечки от ОЧИ и „Данни за добро“ ще разкаже как използва отворените данни от ЦИК, за да картографира рисковите секции в страната, как е лесно да се забележат огромни и често трудно обясними промени в една и съща секция от избори на избори, как „светват“ концентрациите на преференции и други.

Полина Паунова, дългогодишен журналист, най-известна с материалите си в „Медиапул“, „Свободна Европа“ и „Капитал“, ще разкаже за своя опит при отразяването на изборни манипулации. Как се избират секции, които да бъдат разгледани? Каква информация е добре да има журналиста предварително, преди да посети мястото на живо? Как става работата на терен? Как се работи с източници?

Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК, ще разкаже за различните видове изборни измами, които се срещат в България – от невалидни бюлетини до „индиански нишки“. Допълнително ще бъде обърнато внимание на различните видове купуване на гласове – как се случват, кога, наддаванията, сигурността на купуването и, най-важното: може ли купуването на гласове да бъде хванато?

Събитието е безплатно и е насочено конкретно към журналисти с интерес към темата. То ще се проведе на 23.02.2023г. (четвъртък) от 9.30 до 11:30 в зала за събития EVENT STUDIO 22.

Необходимо е да потвърдите присъствие на имейл: [email protected]