Практическо обучение „Основи на подкаста“

Асоциацията на европейските журналисти – България в партньорство с Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ организира практическо подкаст обучение.

Целта на семинара е не само да запознае участниците с основите на подкаст програмите, но и да им даде практически умения как да създадат свой собствен подкаст или какво може да подобрят, ако вече имат такъв. Ще научите основните принципи за това как да конструирате вашите аудио истории и как да задавате точните въпроси. Ще обърнем внимание и на технически елементи като записване на звук с добро качество, говорене пред микрофон или монтиране на материал.

Двудневният семинар ще ви срещне с опитни радио и подкаст създатели и експерти, сред които Моника Евстатиева, старши продуцент в разследващия отдел на Американското обществено радио (NPR). 

Събитието ще се проведе на 19 и 20 юли 2022 г. в София. На 23 и 24 юли участниците ще имат възможност да приложат на практика научените умения, като работят под ръководството на опитен продуцент, който ще им помогне да разработят свой собствен аудио проект. Някои от темите, които ще засегнем по време на двудневния семинар, са: как да записваме качествен звук или да монтираме аудио.

Таксата за участие в цялото събитие е 100 лв., а местата са ограничени. Регистрирайте се на: https://bit.ly/3bM6Zv4

Резервирането на място в обучението се счита за успешно след заплащане на таксата за участие. АЕЖ – България предоставя няколко стипендии за безплатно участие в семинара. За целта трябва да изпратите кратко мотивационно писмо, като отговорите на следните въпроси: „Защо участието в обучението е важно за вас? Как ще използвате наученото в работата си?“ (до 200 думи). Изпращайте своите мотивации до 11 юли.

Събитието ще се проведе на ул. „Цар Калоян“ 8, ет. 5, в офиса на фондация „Фридрих Науман“ на 19 и 20 юли, а работният език ще е български. Допълнителни индивидуални сесии в студио са предвидени за 23 и 24 юли.

Моля, заплатете участието си на следната банкова сметка:

Получател: АЕЖ ЕООД 

IBAN: BG36BPBI79401090254801 

Банка: Пощенска банка

SWIFT код (BIC): BPBIBGSF

Основание: Такса Подкаст обучение и имена на участника


Програма

Вторник, 19 юли

12:00 – 13:00  Подкастите на NPR с Моника Евстатиева

13:00 – 13:15  Кафе пауза

13:15 – 14:45  Техники за интервюиране с Петър Георгиев

14:45 – 15:00  Кафе пауза

15:00 – 17:00  Как да правим подкаст, работилница с Моника Евстатиева

17:00 – 17:15  Кафе пауза

17:15 – 18:30  Говор пред микрофон с Мануела Манлихерова

Сряда, 20 юли 

10:00 – 11:00  Основи на монтажа с Илиян Ружин

11:00 – 11:15  Кафе пауза

11:15 – 12:15  Как да разказваме истории в аудио формат с Ана Благова

12:15 – 12:45  Практически проекти

Събота и неделя, 23 и 24 юли

9:00 – 17:00  Участниците, които имат интерес, могат да се включат в специална работилница, включваща индивидуални сесия с опитен продуцент в студио.

Лектори:

Ана Благова една от създателките на „Градски детектив“ – български документален подкаст, който „разследва“ градския фолклор и формирането на културната и визуалната идентичност на градовете. Преди това е работила като културен репортер в Дневник.bg. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Моника Евстатиева е старши продуцент в разследващия отдел на Американското обществено радио (NPR). Работила е и като старши редактор във в. „Ню Йорк Таймс“, където отговаря за създаването на нови радио програми. Преди това е част от екипа на редица програма на NPR като Morning Edition, Tell Me More и All Things Considered. През годините отразява редица теми, включително политически и екологични проблеми в САЩ, а журналистическата ѝ работа я отвежда в различни точки на света, сред които Западна Европа и Балканите, както и Русия и Украйна.

Петър Георгиев е български журналист, редактор в екипа на предаването „Панорама“ по БНТ. Автор е на документалния подкаст „Виктория“. Отразява събития от света на спорта и технологиите. Преди това е част от екипа на „По света и у нас“ в БНТ. По време на българското европредседателство Георгиев води предаването „#Европа“ на обществената телевизия.

Мануела Манлихерова е дългогодишен репортер, редактор и водещ в радиостанции с различни формати, сред които RFI. Член на борда на Европейската асоциация за обучение на журналисти за два мандата. Преподава радио и управление на медийно съдържание в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е гост-лектор в няколко европейски колежа.

Илиян Ружин работи като музикален редактор, звукорежисьор и водещ в различни радио станции („Алма матер“, НЕТ, RFI, БНР) повече от 20 години. Автор е на подкаста „Фалшименто“. В края на 2019 г. създава студио, където записва и продуцира подкасти и аудио съдържание. От началото на 2022 г. е част от екипа на „Свободна Европа“.